karrigiamuzikore

muzickostolce

Доколку немате кој да ја пушта и запира музиката пуштете го следниот линк, со музика наменета токму за играта музичко столче.

jenga

jenga

tvister

tvister

kori

Vëreje lëvizjen e trupit të këngëtarëve.

Ja edhe disa shfaqje të tjera nga i njëjti kor - One Voice Children’s Choir.

hor

Забележи го држењето на телото на пејачите.

Еве уште неколку изведби од истиот хор – One Voice Children’s Choir.

teapot

teapot

llojeshkembinjsh

igrakarpi

lojashkembinjsh

vidovikarpi

dancipunguineve

tancnapingvinite

kafshearktik

arktickizivotni

isidoramun

Исидора Мун е посебна бидејќи е поинаква. Мајка ѝ е самовила, а татко ѝ е вампир, а таа е по малку од двете. На полиците на „Литература.мк“ неодамна е достапна петта книга за Исидора Мун објавена на македонски јазик: „Исидора Мун прави зимска магија“.

Исидора обожава да си игра на снег, особено кога нејзините снежни фигури оживуваат! Но, снежната магија не може да трае засекогаш. Ќе успее ли Исидора да ги спаси своите нови другарчиња пред да се стопат? Книгата е дополнета со забавни активности и работи што можете да ги направите заедно со Исидора и Розовото зајаче.

Серијалот за Исидора Мун ги содржи и приказните кога таа: оди на балет, на училиште, на кампување и слави роденден.

snoubordmesime

snoubordlekcii

snoubording

snoubording

Frozen

Frozen

Crosswords

Crosswords

teatrinehijeroli

teatarnasenkigluma

teatrinehije

zaspanataubavica

teatrinehije

teatarnasenki

aurora

aurora

insajtnamars

Sonda e robotizuar “Insajt” e Agjencisë Amerikane për Hulumtime Kozmike NASA, u ul në mënyrë të sigurt në sipërfaqen e Marsit në nëntor të vitit 2018.Sonda peshon vetëm 360 kilogramë. Ajo udhëtoi gjashtë muaj deri në destinacionin e saj të fundit dhe kaloi 428 milionë kilometra. Fluturimi i sondës është vetëm operacioni i NASA-s për të lëshuar trupin nga Toka në "Planetin e kuq".

Rasti i parë i tillë ishte qysh në vitin 1976. "Insajt" është planifikuar të punojë dy vitet e ardhshme dhe gjatë asaj kohe, sonda e robotizuar nuk do të dërgojë vetëm imazhe të sipërfaqes së Marsit, por me instrumentet dhe "gërmuesit" e vet do të hulumtojë sipërfaqen e brendshme të këtij planeti, do ta matë temperaturën, kurse sizmografi i ndërtuar duhet të shqyrtojë tërmetet në teren (tërmetet marsiane).

Shkencëtarët, në qendrën në Pasadenë shpjegojnë se për herë të parë në historinë e gjatë të kërkimeve kozmike, në Mars është dërguar një sondë e tillë e cila ka detyra krejtësisht të ndryshme nga të gjitha të tjerat të cilat më parë janë ulur në planet. Kjo gjithë misionit i jep një rëndësi të jashtëzakonshme.

insajtnamars

Роботизираната сонда „Инсајд“ на американската агенција за вселенски истражувања НАСА, слета безбедно на површината на Марс во ноември 2018 година.Сондата тежи само 360 килограми. Taa патуваше шест месеци до својата крајна дестинација и помина 428 милиони километри. Слетувањето на сондата е осма операција на НАСА за спуштање на тело од Земјата на „Црвената планета“.

Првиот таков случај бил уште во 1976 година. „Инсајд“ е планирано да работи следните две години и за тоа време, роботизираната сонда нема само да испраќа слики од површината на Марс, туку со своите инструменти и „копачи“ ќе ја истражува внатрешноста на површината на оваа планета, ќе ја мери температурата, а вградениот сеизмограф треба да ги испитува потресите на површината (марсовските земјотреси).

Научниците во центарот во Пасадена објаснуваат дека првпат досега, во долгата историја на вселенските истражувања, на Марс е испратена една ваква сонда која има сосема поинакви задачи од сите други кои претходно се имаат спуштено на планетата. Тоа на целата мисија ѝ дава исклучителнa важност.

poliverioridiellit

Agjencia kozmike evropiane e bëri fotografinë e saj të parë të Polit Verior të Diellit.Fotografia është bërë me kamera duke përdorur imazhe të incizuara nga eksploruesi diellor Prova-2. Edhe pse kjo nuk është fotografi e drejtpërdrejtë e Diellit të shikuar nga lart, fluturakja pati sukses të mbledhë informacione të mjaftueshme që të mund ta bëjnë këtë figurë të fragmentuar.

Projekti i përbashkët i NASA dhe ESA i titulluar Ulysses, në vitin 2009 i hulumtonte rajonet veriore dhe jugore të Diellit, por pastaj nuk kishte pajisje të duhura që mund t’i regjistronte gjetjet.

EVA planifikon që në vitin 2020 ta lansojë misionin më të avancuar Solar Orbiter që shpresojmë se do të japë informacione më të sakta për Diellin.

severenpolnasonceto

Европската вселенска агенција ја сними првата фотографија од Северниот Пол на Сонцето.


Фотографијата е направена со камера користејќи слики снимени од сончевиот истражувач „Проба-2“. Иако ова не е директна фотографија на Сонцето гледано одозгора, леталото успеало да прибере доволно информации за да може да ја состават оваа фрагментирана слика.

Заедничкиот проект на НАСА и ЕВА насловен Ulysses, во 2009 година ги истражуваше северните и јужните краишта на Сонцето, но тогаш немаше соодветна опрема што можеше да ги регистрира пронајдоците.

ЕВА планира во 2020 година да ја лансира уште понапредната мисија „Солар Орбитер“ (Solar Orbiter) што надежно ќе даде уште попрецизни информации за Сонцето.

ribarotiripkata

Александар Сергеевич Пушкин се смета за најголемиот руски поет.

Покрај тоа, тој е основач на рускиот литературен јазик и на модерната руска литература.

 

Во сказната „Рибарот и рипката“ со потсмев се осврнува кон алчноста на луѓето и нивните незаситни желби. „Еднаш ја фрли мрежата в море, но ја извлече цела со тиња; тој по вторпат ја фрли мрежата и извлече многу морска трева, а кога ја фрли по третпат фати риба, но не проста риба — златна рипка; и го моли, ене, како човек му збори вака:

„Во морето ти пушти ме мене, откуп барај што ти душа сака!“

gomanatyrale

prirodnaguma

keshtjellabore

sneznatvrdina

pergatitjaperbore

podgotovkazanasneg

shtepizapershpende

kukjickazaptici

santa

santa

Auto Draft

laponia

laponija

kengaeakulit

pesnatanamrazot

zogupakoke

bezglavopile

neocekuvanitemacki

Зрна грозје во тревата

Зрна грозје на чакалот

Паѓаат зрна грозје

стотици, илјади...

Оди нарачај

во Свинген Грил

Колбаси и лепчиња!

Зашто стомакот кркори

Зрна грозје во тревата

Зрна грозје на чакалот

Паѓаат зрна грозје

стотици, илјади...

Долу во Есоен

сакам да грабнам сè

Пица и сок

Пицата топла, сокот студен

 

Зрна грозје во тревата

Зрна грозје на чакалот

Паѓаат зрна грозје

стотици, илјади...

 

повеќе информации...

vjalljaerende

teskoto

sajaebabadimrit

Të gjithë e dimë përrallën se Baba Dimri u sjell dhurata të gjithë fëmijëve në botë në natën e Vitit të Ri, duke fluturuar me sajën e tij të tërhequr nga kaprojtë.

Kjo do të thotë se kalon 510 milionë kilometra të pabesueshme për 32 orë, ose rreth 3.000 kilometra në sekondë. Përveç shpejtësisë, kjo sajë supozohet se me të vërtetë është e madhe, sepse nëse transporton lodra për të gjithë fëmijët, kjo do të ishte rreth 1.232.300 tonelata!

Kjo sajë do të ishte e veçantë edhe me fuqinë e saj të mirë për navigacion dhe lëvizje në kushte më të vështira kohore.

sankatanadedomraz

Сите ја знаеме приказната дека Дедо Мраз им носи подароци на сите деца во светот на Бадниковата вечер, летајќи со својата санка влечена од ирваси.

Тоа би значело дека поминува неверојатни 510.000.000 километри за 32 часа, односно околу 3.000 километри во секунда.

Покрај брзината, оваа санка се претпоставува дека е навистина голема, бидејќи ако превезува играчки за сите деца, тоа би биле приближно околу 1.232.300 тони!

Оваа санка би била посебна и со својата добра моќ за навигација и движење во најтешките временски услови.

rreshqitjaolimpike

Rrëshqitja me sajë është sport dimëror që është pjesë e programit zyrtar të Lojërave Olimpike Dimërore.

Garat mbahen në shteg të veçantë akulli, i cili mundëson që graviteti ta rritë shpejtësinë e sajës.
Fitues është ai garues i cili do të arrijë kohën më të shkurtër. Rrëshqitja me sajë për herë të parë u paraqit në Lojërat Olimpike Dimërore në vitin 1964, ku u mbajtën garat në konkurrencë të veçantë për meshkuj dhe femra, si dhe në dyshe për meshkuj.

Në Lojërat Olimpike Dimërore në vitin 2014 u shtua disiplina ekipore, e cila u bë e vetmja disiplinë e përzier me garues nga të dyja gjinitë. Garuesit gjermanë gjenden në krye të tabelës së medaljeve me gjithsej 75 medalje të fituara.

olimpiskosankanje

Санкање е зимски спорт што е дел од официјалната програма на Зимските олимписки игри.

Натпреварите се одржуваат на посебна патека на мраз што овозможува гравитацијата да ја зголеми брзината на санката.

Победник е оној натпреварувач кој ќе забележи најкратко време. Санкањето по првпат било вклучено на Зимските олимписки игри во 1964 година, каде што биле одржани натпреварите во поединечна конкуренција за мажи и жени, како и двојки за мажи.

На Зимските олимписки игри во 2014 година беше додадена екипната дисциплина, која стана единствена мешана дисциплина со натпреварувачи од двата пола.

Германските натпреварувачи се наоѓаат на врвот на табелата на медали со освоени вкупно 75 медали.

vivaldi

vivaldizima

whoissantaclaus

whoissantaclaus

teushqyerit

Ushqimi është aktivitet i përditshëm - çelës për mbijetesën e njerëzve, kafshëve, kërpudhave dhe mikroorganizmave.

Të ushqyerit nënkupton marrjen e ushqimit për të plotësuar nevojat e energjisë për rritjen dhe aktivitetin e trupit.

Kafshët duhet të hanë në mënyrë që të mbijetojnë. Dallojmë kafshë mishngrënëse (karnivorë), barngrënës (herbivorë) dhe kafshë gjithëngrënëse (omnivoirë). Të parat konsumojnë kafshë të tjera, të dytat vetëm bimë dhe të tretat hanë edhe bimë edhe kafshë.

Njeriu është gjithëngrënëse. Disa njerëz, për arsye të ndryshme në dietën e tyre nuk përdorin mish dhe peshk dhe quhen vegjetarianë. Megjithatë, ata konsumojnë produkte të qumështit dhe vezë. Njerëzit që nuk përdorin mish, peshk, produkte qumështi, vezë, mjaltë dhe ushqim me origjinë shtazore në dietën e tyre quhen veganë

prеhranuvanje

Јадењето е секојдневна активност – клучна за опстанок на луѓето, животните, габите и микроорганизмите.

Прехранувањето значи земање храна за да се задоволат потребите од енергија за раст и активност на телото.

Животните мора да јадат за да можат да преживеат.

Разликуваме месојадни (карнивори), тревопасни (хербивори) и сештојадни животни (омнивори). Првите косумираат други животни, вторите само растенија, а третите јадат и растенија и животни.

Човекот е омнивор.

Некои луѓе, од различни причини во својата исхрана не користат месо и риба и тие се нарекуваат вегетаријанци. Сепак, тие консумираат млечни производи и јајца.

Луѓето што во својата исхрана не користат месо, риба, млечни производи, јајца, мед и храна од животинско потекло, се нарекуваат вегани.

ndezjaezjarrit

palenjeogan

Private: WPForms Preview

This is the WPForms preview page. All your form previews will be handled on this page.

The page is set to private, so it is not publicly accessible. Please do not delete this page 🙂 .

shtepitemahnitesetekafsheve

Një larvë e molës ujore ndërton shtëpizë nga materiali që gjendet në fund të liqenit ose lumit.

shtepitemahnitesetekafsheve

Ларва од воден молец гради куќичка од материјал што го наоѓа на дното на езерото или реката.

Изработка на скапоцен накит од страна на ларва од воден молец

Бидејќи ларвите за градење на своите куќички користат материјал што можат да го најдат околу себе, луѓето се сетиле дека можат да ги искористат овие „уметници“ за изработка на уникатен накит.

 

При одгледување на ларвите од водени молци, луѓето на дното од аквариумот ставаат разни мали парченца од злато, бисери, скапоцени каменчиња, и оставаат на ларвите „уметнички да се изразат“ при изградба на своите куќички со овие скапоцени материјали. Кога ларвите ќе созреат, ги напуштаат куќичките и тие стануваат скапоцен и уникатен накит за луѓето.

Погледни го видеото за да ги видиш на дело овие мали уметници.

Големиот корален гребен

Погледни го Големиот корален гребен кој се наоѓа покрај брегот на Австралија.

Запознај го подобро светот на коралите.

На следното видео можеш да видиш како се хранат полипите на еден корал.

rekordkubiruikut

Kubi rubik është enigmë mekanike e projektuar në vitin 1974 nga skulptori hungarez dhe profesor i arkitekturës Erno Rubik. Fillimisht i quajtur "kubi magjik" nga shpikësi i tij, kjo enigmë u riemërua si "kubi rubik" nga kompania "Ideal tojs" në vitin 1980. Ka fituar çmimin për lojën gjermane të vitit "Spiel des Jahres", në kategorinë e veçantë për enigmë. Kjo është lodër më e shitur në botë, me mbi 300.000.000 kube rubiku dhe imitimet të tij të shitur në mbarë botën. Në një kub tipik, secila anë është e mbuluar me nëntë ngjitëse në gjashtë ngjyra. Kur enigma është zgjidhur, fytyra në çdo anë të kubit është në një ngjyrë. Kubi e festoi përvjetorin e tij të 24 në vitin 2005 me lëshimin e një version të veçantë të kubit me ngjitëse në qendër anën e bardhë me logon "Kubi rubik 1980-2005".

krijimiingjyressediellit

Si krijohet ngjyra e Diellit?

 

Ngjyra e Diellit vjen nga temperatura e tij: fotonet nga brendësia e yjeve dalin në Gjithësi, secila me sasi të vogla miniaturë të energjisë. Sasi e ndryshme e energjisë do të thotë gjatësi e ndryshme valore të fotonit, kurse syri i njeriut e regjistron atë si ndonjë lloj ngjyre.

 

Nëse ndonjë yll ka temperaturë më të vogël se 3.600 gradë Celsius, ai do të lëshojë dritë me ngjyrë të kuqe të ndritshme dhe nëse është më i nxehtë se 11.000 gradë Celsius, ngjyra do të jetë e kaltër. Për shkak se temperatura e Diellit është rreth 5.700 gradë Celsius, ngjyra e tij duket e bardhë. Kjo është për shkak se deri te sytë tanë vijnë përqindje të përziera pothuajse të barabarta të fotoneve me ngjyra të ndryshme (gjatësi të ndryshme valore).

DerSchule

traviata

pilatestopi

muzikazhurmat

ushtrime

thisisthewaywegotoschool

vetropark

 

Парк на ветерни електрани „Богданци“ (ПВЕ „Богданци“), познат и како Ветропарк „Богданци“ — ветропарк крај градот Богданци, југоисточна Македонија.

Започна со градба во мај 2013 година и беше завршен за нешто помалку од една година, во февруари 2014 година. Ветропаркот „Богданци“ се наоѓа крај гратчето Богданци, на ридот Ранавец, кое се издига над Богданци. Ветропаркот зафаќа површина од 29 хектари.

muzejmatka

Дали го имаш посетено Изложбениот центар „Матка“ во Скопје?

 

 

Тоа е единствен едукативен центар во Македонија што се занимава со енергетски теми. Во него посетителите преку современи интерактивни методи може да научат повеќе за енергијата, нејзината историја, производство, пренос и користење.

 

Едукативните содржини се поставени во историскиот објект на старата хидроцентрала Матка, каде што гостите имаат уникатна можност одблиску да видат енергетски објект стар 80 години што се’ уште може да биде во функција.

 

Матка отсекогаш била посебна. Се наоѓа во еден од најживописните кањони во Републиката, посетуван од туристи од целиот свет. Македонија како и остатокот од светот има растечка потреба од едукација на младите во т.н. СТЕМ област (наука, технологија, инженерство и математика). Љубовта кон овие науки се креира уште во детството, а во Македонија не постојат доволно едукативни содржини кои би ја поттикнале. На 10 јули беше одбележан роденденот на големиот научник Никола Тесла – со учење и креирање. Музејот го посетија вкупно 220 гости, од нив 135 деца кои учествуваа во креативните работилници.

kralotsvetkosorc

 

Серијалот „Кралот Светкошорц“ од Енди Рајли на македонски јазик содржи три наслови : „Кралот Светкошорц и злиот цар“, „Кралот Светкошорц и чудовиштето од Кронг“ и „Кралот Светкошорц и играчките на ужасот“.

 

 

Едвин не е обично момче. Тој е крал, со престол и сопствен оклоп и замок со тајни премини и уште што не.  А да, и НАЈУЖАСНИОТ ЧОВЕК во универзумот му е сосед. Ова никако не би можело да доведе до возбудлива авантура со акција, чоколада и крокодили-гризачи... Така?

 

Нешто чудно се случува во Едвинленд... Царот Нурбисон се смешка и прави играчки за селаните. Дали наумил нешто? Веројатно. Но, што би можело да биде тоа?

 

Кога веста за едно ОГРОМНО И УЖАСНО чудовиште ќе стигне до кралот Едвин, тој знае дека мора да оди да се бори со него. Исто така и злиот цар Нурбисон, кој дефинитивно нема многу поитар план за чудовиштето. Секако дека не.

ribazaluna

 

 

 

Луна не може да заспие. Го отвора прозорецот и погледнува надвор. Има нешто таму. Нешто лебди и внимателно се лизга меѓу куќите. Дали е балон? Дали е... летечка риба? Родителите на Луна ѝ велат дека рибата е грда и дека не може да ја задржи, затоа Луна решава да ѝ помогне на рибата да се врати дома. Но, рибата не кажува каде е нејзиниот дом. Сè што кажува е „Ај“, „Јуе“, „Куу“, „Маан“, „Цуки“, „Кароо“ и „Камар“. А кажува и „Луна“. Лиса Аисато е писателка и илустраторка, која е влезена во потесен избор за наградата „Ханс Кристијан Андерсен“ во 2016 година, како и во потесен избор за Меморијалната награда „Астрид Линдгрен“ во 2015 година.

 

Во „Риба за Луна“, Лиса Аисато со огромна храброст ги истражува големите животни прашања и презентира еден свеж поглед на човечката осаменост и надежта, видени од перспектива на децата. Интензивните детски чувства во случајов се персонифицирани во обликот на една осамена, необична риба. „Риба за Луна“ е уникатна и прекрасна сликовница за деца и возрасни. Таа е влезена во потесен избор за наградата „Браге“, потоа за „Најдобра сликовница“ во рамките на Книжевните награди за деца и млади на Министерството за култура на кралството Норвешка во 2014 година, и наградата „Бук Блогер“ во 2014 година.

sinouciliste

delfini

Illdy Backup Settings

Sample Page

This is an example page. It’s different from a blog post because it will stay in one place and will show up in your site navigation (in most themes). Most people start with an About page that introduces them to potential site visitors. It might say something like this:

Hi there! I’m a bike messenger by day, aspiring actor by night, and this is my website. I live in Los Angeles, have a great dog named Jack, and I like piña coladas. (And gettin’ caught in the rain.)

…or something like this:

The XYZ Doohickey Company was founded in 1971, and has been providing quality doohickeys to the public ever since. Located in Gotham City, XYZ employs over 2,000 people and does all kinds of awesome things for the Gotham community.

As a new WordPress user, you should go to your dashboard to delete this page and create new pages for your content. Have fun!

rakometvosala

transportmittel

gunpowderplot

vodavovselenata

Поголемиот дел од водата во вселената може да се добие како нуспроизвод на формирањето на ѕвездите.

 

Кога се раѓа ѕвездата, нејзиниот зачеток е придружен со силна експлозија која исфрла гас и прашина.

 

Кога овој излив на материјали ќе се судри со околниот гас, создадените ударни бранови ги притискаат разните атоми еден кон друг.

 

Водата се формира во овој топол густ гас.

 

Вода се забележува и во меѓуѕвездените облаци (маглини) во Млечниот Пат.

Веројатно, водата постои во изобилие и во другите галаксии, бидејќи нејзините составни делови, водородот и кислородот, се меѓу најчестите елементи во универзумот.

Маглините се згуснуваат во сончеви маглини од кои – доколку се доволно големи – се раѓаат ѕвезди и планетарни системи како нашиот.

mrazodasteroid

Церес е најголемиот астероид во Сончевиот систем, а некои научници ја сметаат за џуџеста планета.

 

Од неа извира вода во форма на своевиден гејзир, чиј млаз го забележаа научниците од Европската вселенска агенција. Количината на вода која ја исфрла планетата е 6 кг во секунда.

 

Присуството на водата во небеските телата какво што е Церес може да биде значајно во проучувањето на потеклото на животот на Земјата.

rekordihulahop

 • – Арон Хибс од Кулумбус, Охајо, го поставил рекордот за најдолго вртење на хулахоп. Тој вртел дури 74 часа и 54 минути, од 22 до 25 октомври 2009 година.
 • – Рекордот за најмногу вртења на хулахоп наеднаш, го држи Неверојатната Марава, која има свртено 160 пати во еден подвиг, без застанување.
 • – На 19. февруари 2013 година во Тајланд е постигнат рекордот со најголем број луѓе што истовремено вртеле хулахопи. Вкупно 4.483 луѓе вртеле хулахоп без прекин 7 минути на стадионот на Универзитетот Тамасмат во Тајланд.
 • – Најголемиот обрач со дијаметар од 5,04 метри го има вртено Ашрита Фурман од САД во 2010 година.
 • – Во 2010 година 70 членови на тимот „Хупрама“ во Нешвил истрчаа полумаратон од 21 километар вртејќи хулахопи.

hulahop

igrackinaangliski

robotika

skokanjejaze

aikido

jsbach

lescrayons

ispiluvanje

zumbadeca

detskiritmickiinstrumenti

autumn

proizvodstvonahartija

recikliranjehartijadoma

ohridskigutenberg

 

Охрид го има својот Гутенберг.

 

Охриѓанецот Љупчо Паневски 20 години се занимава со изработка на хартија. Занаетот го научил од свој пријател од Словенија. Паневски е единствен во Македонија кој рачно, без лепила, спојници и пигменти, добива хартија и создава вистинска уметност.

 

Техниката на изработка е многу слична на начинот на кој се изработувала првата хартијата во манастирот „Св. Наум“ во 16 век. Најважен дел од изработката е аголот под кој се делка дрвото и сврзувањето на влакненцата од срцевината на растението. Се користат потврди видови дрво, а често додаваат и памук. Можат да се додадат разни ливчиња, цвеќиња и тутун за декор на хартијата.

 

Повеќе за приказната на охридскиот Гутенберг и процесот на изработка на хартија погледнете на следниот линк.

kucetolajka

Кучето Лајка е првото животно што на 3 ноември 1957 година било лансирано со сателитот „Спутник 2“ во Вселената.

 

Лаjка била куче-скитник, најдена на улиците на Москва. Тежела 6 килограми. Кабината на „Спутник 2“ имала доволно простор за неа, да може да лежи или да стои.

 

Во Вселената кучето преживеало само неколку часа, по што угинало од прегревање поради технички дефект на ракетата.

 

Не постоел план за враќање на живото куче на Земјата, а целта на лансирањето била да се види дали може да преживее живо суштество во Вселената и колку долго. Со него се потврдило дека живот во бестежинската состојба е возможен.

 

Престојот на Лајка во Вселената бил од голема важност како за советската вселенска програма, така и за вселенските истражувања воопшто. Биле собрани важни податоци за тоа како се однесуваат живите организми во бестежинска состојба.

 

 

povekjezakuceto

Куче (Canis lupus familiaris) е припитомен подвид на сивиот волк.

 

Тоа се цицачи од редот на Carnivora (ѕверови, односно месојади).

 

Различните раси кучињата се вештачки создадени од човекот преку одбирање на пожелните карактеристики на кучињата што потоа се спаруваат.

 

На тој начин дивите кучиња биле припитомени.

 

Во светот има околу 340 раси на кучиња.

 

Денешните кучешки раси покажуваат повеќе варијанти на големина, изглед и однесување.

 

Иако со текот на времето расите на кучиња сè повеќе се разликуваат, сепак, сите тие имаат некои карактеристики како нивните предци – волците.

 

Влегуваат во групата предатори, што значи имаат остри заби и цврсти вилици за напаѓање, гризење и кинење на храната.

 

Имаат и цврсти мускули и коски и циркулаторен систем кој добро поднесува трчање.

pilatestopka

traviata

DerSchule

tonguetwisters

zagadocnaprikazna

Отклучи го сефот!

Кодот од сефот е составен од 3 цифри.

Следи ги насоките и погоди го кодот!

neverojatnizivotinskidomovi

Ларва од воден молец гради куќичка од материјал што го наоѓа на дното на езерото или реката.

Изработка на скапоцен накит од страна на ларва од воден молец

Бидејќи ларвите за градење на своите куќички користат материјал што можат да го најдат околу себе, луѓето се сетиле дека можат да ги искористат овие „уметници“ за изработка на уникатен накит.

 

При одгледување на ларвите од водени молци, луѓето на дното од аквариумот ставаат разни мали парченца од злато, бисери, скапоцени каменчиња, и оставаат на ларвите „уметнички да се изразат“ при изградба на своите куќички со овие скапоцени материјали. Кога ларвите ќе созреат, ги напуштаат куќичките и тие стануваат скапоцен и уникатен накит за луѓето.

Погледни го видеото за да ги видиш на дело овие мали уметници.

Големиот корален гребен

Погледни го Големиот корален гребен кој се наоѓа покрај брегот на Австралија.

Запознај го подобро светот на коралите.

На следното видео можеш да видиш како се хранат полипите на еден корал.

nastanuvanjenabojatanasonceto

Бојата на Сонцето доаѓа од неговата температура: фотоните од внатрешноста на ѕвездите излегуваат во Вселената, секој со себе носејќи различни минијатурни количества енергија. Различно количество енергија значи различна бранова должина на фотонот, а човековото око тоа го регистрира како некаква боја.

 

Ако некоја ѕвезда има температура помала од 3.600 Целзиусови степени, таа ќе емитува светлина со светлоцрвена боја, а ако е потопла од 11.000 Целзиусови степени, бојата ќе биде сина. Бидејќи температурата на Сонцето е околу 5.700 Целзиусови степени, неговата боја ни изгледа бела. Тоа е затоа што до нашите очи доаѓаат измешани речиси еднаков процент на фотоните со различни бои (различни бранови должини).

rekordrubikovakocka

Рубикова коцка е механичка загатка смислена во 1974 година од унгарскиот вајар и професор по архитектура Ерно Рубик. Оригинално наречена „магична коцка“ од нејзиниот пронаоѓач, оваа загатка е преименувана како „рубикова коцка“ од компанијата „Идеал тојс“ во 1980 година. Има освоено награда за германска игра на годината „Шпил дес арес“ (Spiel des Jahres), во специјалната категорија за загатки. Таа е светски најпродаваната играчка, со над 300.000.000 рубикови коцки и нејзини имитации продадени низ целиот свет. Во типична коцка, секоја страна е покриена со девет лепенки во шест бои. Кога загатката е решена, лицето на секоја страна од коцката е во една боја. Коцката го прослави својот 24-ти јубилеј во 2005 година, со издавање на посебна верзија на коцката, со лепенка во центарот на белата страна со логото „Рубикова коцка 1980-2005“.

muzikaodzvuci

thisisthewaywegotoschool

vezbi

najmladdj

zoranmaxhirov

 

Muzikanti më i njohur maqedonas - mjeshtër i muzikës nga shishet është Zoran Maxhirov (1968-2017). Ishte i njohur me emrin "Botlmen" për shkak të lojës së virtytshme të shisheve, gotave dhe instrumenteve të tjera të pazakonshme. Maxhirov u rrit në familje muzikore dhe njohurinë e tij të parë të xhaz-daulleve e mori nga babai i tij. Pastaj filloi të mësojë piano, bori dhe bateri. Ai studioi muzikë në Munih dhe në Universitetin e Këlnit. Në Evropë ai ka marrë pjesë me treshin "Les Barons Karamazof", me të cilin ka realizuar dy projekte: "Historical recordings” dhe "Pytagora’s glasess and lute”. Ai ishte në gjendje që në instrumente të ndryshme të improvizuara të ekzekutojë vepra nga kompozitorë klasikë si Igor Stravinski dhe Mozart.

 

Shiko se si Zoran Maxhirov e ekzekuton kompozicionin "Bolero" nga Mauris Ravel

Dëgjoje Waltz No. 2 nga Dmitri Shostakoviq në ekzekutim të "Botlmenit" maqedonas.

ngafaraderitebima

kafshtekaltra

legoaniememadhe

minihelihopteri

destinacionetlaramane

Shkëmbi i madh koral në Australi

 

Shkëmbi më i madh koral në botë shtrihet në gjatësi prej 2.300 kilometrash pranë brigjeve verilindore të Australisë. Ai përbëhet nga rreth 3.000 shkëmbinj të vegjël koralesh, ishujve, atoleve dhe gjireve, secili në një fazë të ndryshme zhvillimi. Duke i parë nga aeroplani, shkëmbinjtë koralë kanë ngjyrë të kaltër, por kur zhyteni në ujë, mund të shihni shumëllojshmëri të ngjyrave që vijnë prej 400 lloje koralesh, 500 lloje bimësh detare, së bashku me rreth 1.500 lloje peshqish.

 

Mali laraman në Kinë

 

Përveç Ylberit-malor në Kil, në botë ekziston edhe një çudi e këtillë gjeologjike - në zonën Xhangie Dansja në Kinë. Si në pikturë, ngjyra e kuqe, e kaltër, e verdhë dhe e gjelbër derdhen në njëra-tjetrën. Ngjyrat janë krijuar nën ndikimin e meteorologjisë gjatë disa dhjetëra miliona viteve.

 

 

reramagjike

figurareremagjike

Ndërtoni Murin e Kinës, Taj Mahalin dhe piramidën.

futbollineplazh

hendbollineplazh

volejbollneplazh

animacioniranor

kengametronome

100metronome

metronomialb

metronomukulelealb

bimetnehapesire

syzeqeni

rastenijavovselena

zoranmadzirov

 

Најпознатиот македонски музичар – мајсторот на музика од шишиња е Зоран Маџиров (1968-2017). Беше познат под името „Ботлмен“ поради виртуозното свирење на шишиња, чаши и останати необични инструменти. Маџиров пораснал во музичко семејство и првото знаење за џез-тапаните ги добил од својот татко. Потоа почнал да учи пијано, труби и удиралки. Студирал музика во Минхен и на Универзитетот во Келн. Во Европа настапувал заедно со триото „Лез баронс Карамазоф“, со кое реализирал два проекта: „Хисторикал рекордингс“ (Historical recordings) и „Питагорас гласес енд лут“ (Pytagora’s glasess and lute). Умееше да свири дела од класични композитори како Игор Стравински и Моцарт на разни импровизирани инструменти.

 

Погледни како Зоран Маџиров ја изведува композицијата „Болеро“ од Морис Равел

Слушни го Waltz No. 2 од Дмитри Шостакович во изведба на македонскиот „Ботлмен“

summersongforkids

odsemedorastenie

sinizivotni

najgolemlegobrod

minihelihopter

sharenidestinacii

Големиот корален гребен во Австралија

 

Најголемиот корален гребен во светот се протега во должина од 2.300 километри крај североисточниот брег на Австралија. Се состои од речиси 3.000 помали корални гребени, острови, атоли и заливи, секој во различна фаза од развојот. Гледано од авион, коралните гребени имаат тиркизно сина боја, но кога ќе се нурне во водата можат да се видат разновидни бои што доаѓаат од 400 вида корали, 500 вида на морски растенија, заедно со околу 1.500 вида риба.

 

Шарената планина во Кина

 

Покрај Виножито-планината во Чиле, во светот има уште едно вакво геолошко чудо – во областа Џангје Дансја во Кина. Како на слика, црвената, сината, жолтата и зелената боја се прелеваат една во друга. Боите настанале под влијание на метеорологијата, во текот на неколку десетици милиони години.

 

 

figurimagicenpesok

Изградете ги Кинескиот ѕид, Таџ Махал и пирамида.

magicenpesok

fudbalnaplaza

rakometnaplaza

odbojkanaplaza

metronomskapesna

metronomi

100metronomi

metronomukulele

leschamps-elysees

Monumentsaroundtheworld

kuceocila

pesocnaanimacija

Konkursi

pajisjaperbiciklete

Edhe pse është mjet më ekonomik dhe më i thjeshtë i transportit, biçikleta është e pajisur me pajisje shtesë që ofrojnë siguri, e lehtësojnë udhëtimin dhe ndihmojnë në transportimin e sendeve.

 

 

Helmetat e biçikletave deri duku mund të ulin dëmtimet në ndonjë goditje apo aksident të ngjashëm. Biçikleta ka llamba, kadiopterë, zile dhe mbajtës të shishes për ujë.

 

 

Mbrojtësit e baltës shërbejnë për të mbrojtur nga spërkatja kur vozitet në kushte të lagështa, kurse mbrojtësi i zinxhirit i mbron rrobat nga ndotja ose nga mbështjellja me zinxhirin apo dhëmbëzorët.

 

 

Këmbëza e mban biçikletën të drejtuar kur është parkuar, kurse zinxhirët me bravë parandalojnë vjedhjet e mundshme

 

 

Shportat e bagazhit dhe raftet e bagazhit mund të vendosen mbi një ose mbi të dy rrotat për bartje të ngarkesës.

 

 

Shoferët profesionistë përdorin kompjuterë të vegjël për të matur shpejtësinë, rrugën e kaluar dhe të mbetur, si dhe për të gjetur cakun duke përdorur Sistemin Global të Pozicionimit (GPS).

historiaebicikletave

Ndoshta ju kujtohet se keni mësuar të vozitni biçikletë nga prindërit, gjyshet apo gjyshërit tuaj.
Ata, nga ana tjetër, kanë mësuar nga anëtarët më të vjetër të familjes së tyre dhe gjithmonë kështu prapa deri në vitet e dyzeta të shekullit të 19-të.

 

 

 

Historia fillon me një dënim të vozitjes së parregullt të automjetit mekanikisht lëvizës me dy rrota, i cili ndoshta është versioni i parë i biçikletës, të cilin e ka bërë farkëtari skocez Kirkpatrik Mekmilijan. Një gazetë në Glazgov në vitin 1842 botoi për një fatkeqësi në të cilën "një zotëri anonim nga Damfrisshir ‘duke vozitur’ biçikletën, goditi një vajzë të vogël në Glazgov dhe u gjobit me pesë shilinga”. Historia vazhdon në vitet e gjashtëdhjeta të shekullit të 19-të, kur Pier Misho dhe Pier Lalemon e bënë modelin e parë me pedale, në të cilin rrota e përparme është më e madhe.

 

Këto janë ato biçikleta qesharake të filmave bardhë e zi. Kanë vijuar disa shpikje të tjera, te të cilat është përdorur transmetimi i rrotave të pasme. Shpikja më e mirë është biçikleta me bosht e Tomas Mekolit nga Skocia në vitin 1869. Në të njëjtin vit, Ozhen Mejer nga Parisi i krijoi rrotat e biçikletës të thurura me tela. "Biçikleta" franceze, e bërë nga hekuri dhe druri, u zhvillua në "peni-farting". Në vitin 1868, Roli Terner, agjent i shitjesh për kompaninë e makinave për qepje nga Koventri, solli një biçikletë të Mishos në Koventri të Anglisë. Daja i tij, Xhosaja Tarner dhe partneri i biznesit Xhejms Starli e përdornin atë si bazë për modelin “Koventri” të prodhuar në fabrikë. Biçikletat dhe karrocat me dy rrota ishin automjetet më të zakonshme personale para shfaqjes së automobilave të parë në fund të shekullit të 19-të.

flybutterflyflyDërgonj

countwithanimals

venerinamizakapese

fieri

vallezimibleteve

meshumepermjaltin

Mjalti mund të mblidhet ose nga kolonitë e egra të bletëve ose nga kosheret e bletëve shtëpiake, aktivitet i njohur si bletari.

 

 

Konsumi njerëzor i mjaltit ka një histori të gjatë, që shtrihet mijëra vjet më parë në të kaluarën. Për këtë dëshmojnë pikturat e vjetra 8.000-vjeçare të shpellave të zbuluara afër qytetit të Valencisë, Spanjë, të cilat tregojnë figura njerëzore se si mbledhin mjaltë.

 

 

Mbetje më të vjetra të njohura të mjaltit u gjetën në enët argjilore të gërmuara nga një varrezë të lashtë, e vjetër rreth vitit 4.700 deri në vitin 5.500 në Gruzi. Gjëja më interesante është se mjalti nuk ishte prishur!

 

 

Në Egjiptin e lashtë dhe Greqinë e vjetër mjalti konsiderohej si pije e shenjtë e perëndive. Në mesjetë në Evropë mjalti përdorej në ushqim si ilaç dhe si produkt shërues. Gjatë kësaj periudhe, në Gjermani, birra ëmbëlsohej me mjaltë, kurse zotërinjtë gjermanë taksën e paguanin me mjaltë dhe me dyllë të bletëve.

 

 

Kolonistët e parë evropianë në kontinentin amerikan kanë gjetur se njerëzit vendas (sidomos Majët) janë marrë me kultivim të bletëve dhe kanë qenë bletarë me përvojë.

SevenVejdit

misionivezhgues

 

Misioni i vëzhguesve është të kontribuojnë në edukimin e të rinjve, nëpërmjet sistemit të vlerave të bazuara në ligjet e Betimit dhe ligjeve vëzhguese, të ndihmojnë që të ndërtohet një botë më e mirë, ku njerëzit janë të plotësuar si individë dhe kanë rol konstruktiv në shoqëri.

 

 

Kjo arrihet duke përfshirë të rinjtë në procesin arsimor joformal me përdorim të metodës specifike vëzhguese që e bën çdo individ agjent kryesor në zhvillimin e tij ose të saj. Misioni u miratua në Konferencën Botërore të Vëzhgimit në Durban, Republika e Afrikës Jugore, në vitin 1999.

 

 

vezhguesnemaqedoni

 

Njësiti më i vjetër vëzhguese në Republikën e Maqedonisë është Njësiti i parë vëzhgues i Shkupit (APVSh).

 

Ai u themelua në vitin e largët 1952.

Sot ai funksionon si organizatë jo-qeveritare e vëzhgimit anëtare e LVM dhe Organizatës Botërore të Skautëve.

 

Në Njësitin e parë vëzhgues të Shkupit janë anëtarë më shumë se 60 vëzhgues aktivë, të cilat janë kategorizuar në disa grupe të moshave.

 

 

 

Vëzhguesit prej 7 deri në 10 vjeç janë në grupin e tufës dhe quhen puhizat; prej 11 deri në 14 vjeç ata hyjnë në patrullë dhe quhen vëzhguesit juniorë; prej 15 deri në 21 vjeç formojnë klub rinor dhe quhen vëzhgues-piratë. Mbi 21 vjeç, vëzhguesit quhen vëzhgues më të vjetër.

 

nikolajrimskikorskakovi

Kompozitori Nikolaj Rimski-Korsakov (Николай Андреевич Римский-Корсаков) është kompozitor rus i lindur në vitin 1844 në vendin Tikhvin dhe vdiq në vitin 1908 në Lubensk.

 

Edhe pse më parë kishte treguar se ka talent për muzikën, ai së pari u shkollua në Akademinë Detare të Rusisë dhe i shërbente Marinës Ruse. Derisa nuk ishte në det, ai mori orë nga muzika te kompozitori Milij Balakirjev – fillestar i të famshmes "Pesëshes ruse". Në moshën 29 vjeçare u tërhoq nga marina dhe iu përkushtua tërësisht muzikës.

 

Ai kurrë nuk e mbaroi konservatoriumin muzikor, por ishte profesor i kompozicionit dhe orkestrës. Kompozoi shumë, kurse veprat e tij më të rëndësishme janë operat e tij. Ka shkruar pesëmbëdhjetë opera, prej të cilave më të rëndësishmet janë "Kashkeji i pavdekshëm" dhe "Tregimi për perandorin Saltan". Së bashku me kolegun e tij Aleksandar Glazunov e përfundoi operën e kompozitorit Aleksandar Borodin "Princi Igor". Temat në operat e tij janë të ndryshme - historike, përrallore dhe në to gërshetohet realiteti dhe fantazia.

 

Përveç operave, ai gjithashtu ka kompozuar edhe vepra orkestrale, ndër të cilat janë "Kapriçoja spanjolle", "Uvertura e pashkëve ruse" dhe suita simfonike "Sheherazada". Ai gjithashtu ka shkruar edhe këngë artistike, koncerte, muzikë kamertale, vepra korale, muzikë shpirtërore.

fluturimibrumbullit

MaibaumFest

eholokacioni

degjimtingulli

Procesi i dëgjimit.

frekuenca

Në ekran janë paraqitur valët me frekuenca të ndryshme, prej më të ulëtës deri më të lartë. Cili tingull është më i ulët, e cili është më i lartë që mund ta dëgjosh?

prvoaprilskimaski

Portfolio with this ID doesn't exist.

opremazavelosiped

Иако е најекономично и наједноставно превозно средство, велосипедот има дополнителна опрема што обезбедува безбедност, го олеснува патувањето и помага при превоз на предмети.

 

 

Велосипедските шлемови можат, само во извесна мера, да ги намалат повредите при судир или сличен несреќен случај. Се користат светилки, катадиоптери, ѕвонче и носачи за шише за вода.

 

 

Браниците и калниците служат да ве заштитат од прскање кога се вози при влажни услови, а штитникот за синџир ја штити облеката од валкање од синџирот, како и спречува облеката да се зафати меѓу синџирот и запците на погонoт.

 

 

Ногалките го држат велосипедот исправен кога е паркиран, а бравите спречуваат можна кражба.

 

 

Кошниците за багаж и багажниците можат да бидат поставени над едно или над обете тркала за да се пренесува опрема или товар.

 

 

Професионалните возачи користат мали компјутери за мерење на брзината, растојанието, темпото, податоци од глобалниот систем за позиционирање (ГПС) итн.

istorijanavelosipedite

Веројатно паметите дека научивте да возите велосипед од своите родители, бабите, дедовците или воспитувачите. Тие, пак, научиле од своите постари членови на семејствата и сè така назад до четириесеттите години на 19 век.

 

 

 

Приказната почнува со една казна за неправилно возење механички придвижувано возило со две тркала, што веројатно е првата верзија на велосипед, што можеби ја направил еден шкотски ковач Киркпатрик Мекмилијан. Еден весник од Глазгов во 1842 година објавил за несреќа во која „анонимен господин од Дамфрисшир, ’јавајќи‘ на велосипед, удрил мало девојче во Глазгов и бил казнет со пет шилинга“. Приказната продолжува во шеесеттите години на 19 век, кога Французите Пјер Мишо и Пјер Лалемон го направиле првиот модел со педали, кај кој предното тркало е поголемо. Тоа се оние смешни велосипеди од црно-белите филмови. Следувале неколку други пронајдоци, кај кои е користен преносот на задното тркало.

 

 

Најдобриот изум е велосипедот со вратило на Томас Мекол од Шкотска, во 1869 година. Истата година, Ожен Мејер од Париз ги осмислил велосипедските тркала со сплетени оптегнати жици. Францускиот „велосипед“, направен од железо и дрво, се развил во „пени-фартинг“ . Во 1868 година, Роили Тарнер, продажен агент на Компанијата за машини за шиење од Ковентри, донел еден велосипед на Мишо во Ковентри, Англија. Неговиот вујко, Џосаја Тарнер, и деловниот партнер Џејмс Старли, го искористиле за основа за моделот „Ковентри“ произведен во фабриката. Велосипедите и запрежните двоколки биле најзастапените средства за приватен превоз токму пред појавата на автомобилите во доцниот 19 век.

flybutterfly

countwithanimals

venerinamuvolovka

paprat

tancnapcelite

povekezamedot

Медот може да се собира или од дивите колонии на пчели или од кошниците на домашните пчели, дејност што е позната како пчеларство.

 

Човековото консумирање мед има долга историја, што се протега илјадници години назад во минатото. За ова сведочат пештерските цртежи, стари 8.000 години, откриени во близина на градот Валенсија, Шпанија, што прикажуваат човечки фигури како собираат мед.

 

Најстарите познати остатоци од мед биле пронајдени во глинени садови ископани од античка гробница, стара околу 4.700 до 5.500 години во Грузија. Најинтересно е тоа што медот не бил расипан!

 

Во древен Египет и античка Грција се сметал за свет пијалак на боговите. Во средниот век во Европа медот се користел во исхраната, како напивка и како лековито средство. Во овој период, во Германија, пивото било засладувано со мед, а германските господари данокот го наплатувале во мед и пчелин восок. Првите европски колонизатори на американскиот континент откриле дека домородните народи (посебно Маите) се занимавале со одгледување пчели и биле искусни пчелари.

najbrzorakopleskanje

misijanaizvidnicite

 

Мисијата на извидници е да придонесат во образованието на младите, преку систем на вредности врз основа на извидничкиот Завет и закони, да помогнат да се изгради подобар свет, каде што луѓето се исполнети како индивидуи и имаат конструктивна улога во општеството.

 

 

Ова се постигнува со вклучување на младите во неформалниот образовен процес со користење на специфичниот извиднички метод што го прави секој поединец главен агент во неговиот или во нејзиниот развој. Мисијата е усвоена на Светската извиднички конференција во Дурбан, Јужноафриканската Република, во 1999 година.

 

 

izvidnicivomakedonija

 

Најстариот извиднички одред во Република Македонија е Прв скопски извиднички одред (ПСИО).

 

Формиран е во далечната 1952 година.
Денес функционира како невладина извидничка организација членка на СИМ и на Светската скаутска организација.

 

Во ПСИО членуваат повеќе од 60 активни извидници, кои се категоризирани во повеќе возрасни групи.

 

 

 

Извидниците од 7 до 10 години се во група на јато и се нарекуваат развигорци, од 11 до 14 години тие влегуваат во патрола и се нарекуваат помлади извидници, од 15 до 21 година формираат младински клуб и се нарекуваат извидници-ровери. Над 21 година извидниците се нарекуваат постари извидници.

nikolajrimskikorsakov

Композиторот Николај Римски-Корсаков (Николай Андреевич Римский-Корсаков) е руски композитор роден во 1844 година во местото Тихвин, а починал во 1908 година во Љубенск.

 

Иако рано покажал дека има талент за музика, тој прво се школувал на Руската поморска академија и ѝ служел на Руската морнарица. Додека не бил на море земал часови по музика кај композиторот Милиј Балакирјев – зачетникот на познатата „Руска петорка“. На 29 години се повлекол од морнарицата и целосно се посветил на музиката.

 

Никогаш не завршил музички конзерваториум, но бил професор по композиција и оркестрација. Компонирал многу, а за најзначајни дела се сметаат неговите опери. Напишал петнаесет, од кои најважни се „Бесмртниот Кашчеј“ и „Бајката за царот Салтан“. Заедно со колегата Александар Глазунов ја довршил операта на композиторот Александар Бородин „Кнез Игор“. Темите на неговите опери се разновидни – историски, бајковити и во нив се преплетуваат реалноста и фантазијата.

 

Покрај опери, компонирал и оркестарски дела, меѓу кои се издвојуваат „Шпанското капричо“, „Руската велигденска увертира“ и симфониската свита „Шехерезада“. Пишувал и уметнички песни, концерти, камерна музика, хорски дела, духовна музика.

bumbaroviotlet

MaibaumFest

eholokacija

slusanjezvuk

Процесот на слушање.

frekvencija

На екранот се прикажуваат звучните бранови со различна фреквенција, од најниска до највисока. Кој е најнискиот, а кој највисокиот звук што можеш да го слушнеш?

trafikuimilingonave

mravjisoobrakjaj

universiparalel

Shkencëtarët kanë paraqitur një teori të re për shkak të së cilës besojnë se Shpërthimi i madh (Big beng) para 14 miliardë vjet më parë krijoi më shumë universe: njëri është reflektim pasqyror i tjetrit.

 

Eksperimenti në të cilin u krijuan të njëjtat kushte siç kanë ekzistuar gjatë kohës së krijimit të universit tonë, çon në përfundimin se pas Shpërthimit të madh u krijua edhe një univers tjetër, i cili duket si pasqyra jonë dhe në të cilin ora lëviz prapa.

 

Prova ka dhënë përgjigje edhe për pyetjen kryesore të fizikës teorike: se të gjitha ligjet themelore, siç janë ligjet e relativitetit dhe gravitetit, veprojnë krejtësisht në mënyrë identike edhe pse koha lëviz prapa.

 

Sipas kësaj teorie, entropia – fuqia e universit me kalimin e kohës do t’i ndryshojë rregullat ekzistuese – gjithashtu ndikon që koha të rrjedhë përpara.

 

Meqenëse universi fillimisht ishte rregulluar, kurse me kalimin e kohës u bë shumë më kaotik dhe i çorganizuar, e njëjta gjë po ndodh me kohën.

 

Por e gjithë kjo bazohet në supozimin se universi ishte rregulluar në mënyrë të përsosur në kohën kur u krijua, dhe, megjithëse supozimi u pranua nga shumë shkencëtarë, kjo nuk mund të vërtetohet në të vërtetë.

 

Nëse sipas teorisë së re koha nuk rrjedh vetëm në një drejtim, atëherë kemi përgjigje edhe në këtë pyetje.

paradoksiigjyshit

Problemi kryesor me udhëtimin në të kaluarën është se ndryshimet në të kaluarën a mund të ndikojnë në të tashmen. Kjo mund të na çojë në një paradoks*.

 

I tillë është "Paradoksi i gjyshit", i cili thotë se nëse udhëtoni në të kaluarën dhe e vrisni gjyshin tuaj derisa është i ri, një prej prindërve të tu nuk do të jetë i lindur, prindërit e tu nuk do të takohen kurrë, kështu që ju nuk do të lindeni më... por nëse nuk jeni lindur, nuk mund të udhëtoni as nëpër kohë, kështu që gjyshi juaj do të mbijetojë...

 

Por nëse mbijeton, ai do të krijojë prindin tuaj i cili do të takohet me prindin tuaj të ardhshëm dhe ju do të lindeni dhe do të vazhdoni të udhëtoni nëpër kohë dhe do të bëni të njëjtën gjë, pra në një rreth, deri në pafundësi.

 

* Paradoks - situatë ose deklaratë që tingëllon si e pamundur ose e vështirë për t'u kuptuar, sepse përmban dy fakte apo karakteristika të kundërta. Shembull: paradoks është se pirja shumë e ujit na bën të etur.

Пример: парадокс е дека пиењето многу вода нè прави жедни.

koha

Për njeriun parahistorik rrjedhja e kohës ishte shumë e rëndësishme për mbijetesën e tij, kurse rrjedhjen e saj e ka "lexuar" nga ndryshimet që kanë ndodhur në natyrë. Ndryshimi i stinëve të vitit dhe lëvizja e diellit dhe hënës ishin "orët" me të cilat njerëzit në të kaluarën e matin kohën. Vëzhgimi i qiellit u lejoi qytetërimeve të hershme që të prodhojnë disa lloj kalendarësh të bazuar në lëvizjen e hënës. Qytetërimet e lashta të Babilonisë, Egjiptit, Indisë dhe Kinës kishin të zhvilluar sisteme të regjistrimit të kohës. Egjiptianët mendonin se viti ka 365 ditë, kurse kohën e caktonin duke e vërejtur momentin e lindjes së yllit Sirius - yllin më të ndritshëm në qiell.

 

Deri në vitin 45 p.e.r. nuk u bë asnjë përpjekje serioze për të barazuar llogaritë e ndryshme të kohës në të gjithë botën e atëhershme të njohur. Kalendari Julian, i quajtur sipas emrit Jul Caezarit, sot njihet si kalendari i vjetër. Në të ishin futur: vit i brishtë, heqja e vitit hënor, përcaktimi i saktë i gjatësisë së një viti në 365,25 ditë, renditja e ditëve në muaj (në disa muaj 30 ditë, në disa 31 ditë, kurse në muajin shkurt 28 apo 29 ditë), kthimi i ekuinoksit (barazimit të ditës dhe natës) në mars.

 

Në vitin 1582 kalendari i vjetër në pjesën më të madhe të Evropës u zëvendësua me kalendarin gregorian ose me kalendarin e ri, kurse në vende të tjera ishte përdorur deri vonë, deri në vitin 1918, kur ishte refuzuar përfundimisht në Perandorinë Osmane. Astronomët e kuptuan se viti prej 365,25 ditësh nuk është i përshtatshëm me vitin Tropikal (ose koha e nevojshme që të ndryshohen të gjitha katër stinët), i cili është 20 minuta më i shkurtër se sa koha që i duhet Tokës të bëjë një rrotullim të plotë rreth diellit. Ky ndryshim është akumuluar gjatë shekujve për dhjetë ditë të plota në shekullin e 16-të. Nëse ky ndryshim nuk ishte korrigjuar, atëherë Viti i Ri dhe Krishtlindjet, nuk do të kishte kohë që të jenë në.

kuadril

rumbavalle

vallezimi

valle

letonine

gjimnastikaritmike

Gjimnastika ritmike është formë e re gjimnastikore e cila është zhvilluar kohët e fundit dhe është bërë shumë e njohur. Në të marrin pjesë vetëm gra, por ekziston edhe gjimnastika ritmike në konkurrencën e meshkujve me origjinë nga Japonia. Performanca është në sipërfaqe të madhe të parterit (dyshemesë), kurse gjimnastët me shoqërim të muzikës që mund të ketë vokal, por jo edhe fjalë dhe duke përdorur Hula Hoop, shirita, topa dhe litarë bëjnë performancën e tyre. Performanca është grupore, kurse zbatimi vlerësohet nga referat me maksimum 20 pikë.

 

Kërcime në trampolinë

Kërcimet në trampolinë janë disiplinë e re gjimnastikore e cila Kampionatin e parë Botëror e ka përjetuar në vitin 1964, ndërsa kohët e fundit është edhe pjesë e programit olimpik. Kërcimet realizohen në katër lloje të garave: individuale, të sinkronizuara, rrotullime të dyfishta mini dhe të mëdha; por vetëm kërcimet individuale janë pjesë e programit olimpik. Në kërcimet individuale në trampolinë, gjimnasti bën dhjetë kërcime radhazi pa pushim me çka do të fitojë lartësi që të fillojë me ekzekutimin e ushtrimit. Performanca vlerësohet me maksimum dhjetë pikë, por mund të ndahen edhe pikë shtesë varësisht nga cilësia e performancës. Kërcimet e sinkronizuara kryhen në mënyrë të ngjashme, pasi të dy konkurrentët duhet të kenë lëvizje të sinkronizuara për të marrë nota më të mira. Në kërcime të dyfishta mini , kërcimet kryhen në trampolinë më të vogël me ngrohje. Kryhen dy lëvizje dhe vlerësimet jepen në mënyrë të ngjashme me kërcimet individuale. Në një rrotullim të fuqishëm, gjimnastët kryejnë kërcime, rrotullime dhe lëvizje të fuqishme në një bazament të lakuar. Vlerësimi bëhet ngjashëm si edhe te kërcimet individuale.

 

Gjimnastika korrektuese

Gjimnastika korrektuese përmban më shumë ushtrime të cilat i kryejnë individë të të gjitha moshave me qëllim që të evitohen deformimet në trupin e tyre. Më shumë njerëz ushtrojnë së bashku në grupe nga gjashtë, por edhe mbi 150 njerëz. Ushtrimet kryhen në mënyrë të sinkronizuar dhe janë të kategorizuara. Grupet mund të jenë nga gjinia e njëjtë, por zakonisht janë të përziera. Ngjarja më e madhe është Gjimnaestrada Botërore, e cila për herë të parë u mbajt në vitin 1939 dhe mbahen çdo katër vjet.

 

Gjimnastika aerobike

Gjimnastika aerobike (e njohur më parë si aerobiku sportiv) është një lloj i gjimnastikës në të cilën grupet me më shumë se gjashtë njerëz bëjnë ushtrime, performanca e të cilëve kërkon forcë, fleksibilitet dhe ndryshon në çdo 60 deri në 90 sekonda.

 

Gjimnastika akrobatike

Gjimnastika akrobatike (e njohur më parë si akrobatika sportive) apo akrosporte është një lloj i gjimnastikës në të cilën burrat dhe gratë konkurrojnë në çifte me nga dy, tre ose katër, me çka kryejnë ushtrime me kokë, duar dhe këmbë të partnerëve të tyre. Gjithashtu mund të zgjidhet muzikë, por lirika është e ndaluar. Garuesit konkurrojnë në kategorinë A dhe B, pastaj në nivelet 1, 2, 3, 4 dhe 5; nga 3, 4 dhe 5 dy rutina janë arritur, ekuilibri dhe ritmi.

 

Gjimnastika ekipore

Gjimnastika ekipore origjinën e ka nga Skandinavia dhe ky lloj i gjimnastikës ka qenë pjesë në disa ngjarje të mëdha më shumë se 20 vjet. Ekipet përbëhen prej 6 deri 12 anëtarë, meshkuj apo femra, ose të përzier. Marrin pjesë në tri disiplina: parter, trampetë dhe rrotullim.

Në garat në trampetë dhe në rrotullim marrin pjesë gjashtë anëtarë të ekipit. Ata i tregojnë aftësitë e tyre njëri pas tjetrit shumë shpejt. Si më i mirë, vlerësohet poezi i fundit. Në parter performohet me shoqërimin e muzikës.

 

Parteri: Marrin pjesë të gjithë anëtarët e ekipit. Bëhet fjalë për një miks të vallëzimit, fleksibilitetit dhe shkathtësive. Nevojitet kategorizimi i shkathtësive, kurse referët i kushtojnë vëmendje ndryshimeve në mprehtësi. Duhet të ketë së paku dy valëvitje me trup, një rrotullim, dy balancë dhe disa akrobacione të tjera gjimnastikore. Performanca shoqërohet me muzikë.

 

Trampeta: Në këtë disiplinë përdoret trampeta. Ka dy komponentë: kërcimin dhe vetë trampetën. Ekzistojnë gjithsej tri pjesë, kurse vetëm një duhet të të jetë kërcim. Pjesët e tjera duhet të përmbajnë lëvizje të njëjtë nga të gjithë gjimnastët. Kjo është më e zakonshme në pjesën e parë. Edhe këtu performanca shoqërohet me muzikë.

 

Rrotullimi: Edhe këtu ka tri pjesë. Njëra përfshin seri të përparme të kryera nga të gjashtë gjimnastët. Pjesa tjetër gjithashtu duhet të përmbajë elemente të kryera nga të gjithë gjimnastët, kurse secila seri duhet të ketë të paktën tri akrobacione të ndryshme.

disiplinatmashkullore

 

Në gjimnastikën sportive garat në konkurrencë të meshkujve zhvillohen në gjashtë disiplina.

 

Parteri (dyshemeja): Sikurse gjimnastet, gjithashtu edhe gjimnastët në këtë disiplinë bëjnë ushtrime në parter në formën e katrorit me përmasa 12 me 12 m, por brenda një periudhe më të shkurtër prej 60 deri në 70 sekonda. Ata gjithashtu performojnë edhe pa shoqërim të muzikës. Rregullat thonë se gjimnastët gjatë stërvitjes së tyre lejohet që vetëm një herë të ndalet në këndin e katrorit.

 

Kali me doreza: Kjo disiplinë është një nga më të vështirat në gjimnastikë. Ajo kryhet në pajisje të kalit me doreza, e cila është 163 cm e gjatë dhe është vendosur në lartësi prej 110 cm. Gjimnasti me të dy duart mbahet për doreza ose për kali dhe bën lëvizje rrethore dhe lëvizje me këmbë. Ushtrimi përfundon me akrobatikë në ajër dhe rrotullim që duhet të bjerë në tokë me të dy këmbët. Kjo disiplinë ndoshta është bërë në mënyrë që të kontrollohen aftësitë e kalorësve të ardhshëm. Kjo disiplinë kërkon forcë, shpejtësi, qëndrueshmëri dhe përgatitje të mirë.

 

Unazat: Unazat janë pajisje që vendosen në një lartësi prej 250 cm, kurse janë me gjatësi prej 325 cm, respektivisht janë lidhur në lartësi prej 575 cm nga dyshemeja. Distanca ndërmjet unazave është 50 cm. Në to gjimnastët, duke u mbajtur të dy duar, kryejnë ushtrime të ndryshme duke lëvizur këmbët dhe duke u rrotulluar. Për kapjen e unazave të vendosura lart, gjimnastët ngrihen nga një person tjetër. Gjatë ushtrimit, unazat nuk duhet të lëkunden, që kërkon forcë dhe qëndrueshmëri të madhe. Ushtrimi në këto pajisje përfundon me një kërcim.

 

Kërcimi i kalit: Kërcimin e kalit gjimnastët e kryejnë me ndihmën e kalit pa dorëza ose trampolinës, deri te e cila mbërrijnë me vrap në distancë prej 25 m. Duke mbajtur duart në kalë, gjimnastët hidhen në ajër duke kryer ushtrim që përmban salto të shumëfishta ose vetëm duke u rrotulluar. Ushtrimi përfundon me një kërcim në anën tjetër të kalit që duhet të jetë stabil. Shumë i rëndësishëm është pozicioni i duarve dhe shpatullave, si dhe baraspesha e përgjithshme e trupit, nga çka në të vërtetë varet cilësia e akrobacioneve të kryera.

 

Paralelja: Disiplina në paralele përmban ushtrime që kryesisht përbëhen nga hedhja në ajër, rrotullimi, zhvendosja dhe lëvizja nën dhe mbi dy shufra të vendosura paralelisht në një lartësi fikse prej 175 cm.

 

Ushtrime në hekur: Kjo është një nga disiplinat më spektakulare nga gjashtë disiplinat e meshkujve. Ajo kryhet në një hekur në formë të shufrës me gjatësi 240 cm dhe vendoset në një lartësi prej 255 cm. Për t’u kapur në të, gjimnastët ndihmohen duke u ngritur nga një person tjetër, ngjashëm si edhe në disiplinën unazat. Në hekur, ata kryejnë ushtrime të ndryshme: zhvendosje, rrotullime, kërcime, salto etj.

disipliniatfemerore

Në gjimnastikën sportive në konkurrencë për femra garat zhvillohen në katër disiplina.
 

Kërcimi i kalit: Në kërcimin e kalit, gjimnastet vrapojnë 25 m deri te kali për kërcim ose te dërrasa për kërcim, nga e cila, duke u mbajtur me duar, bëjnë ushtrim në ajër, duke u zhvendosur në anën tjetër të kalit. Ekzibicioni në ajër mund të përfshijë një ose dy salto ose rrotullime të shumëfishta ose, mund të jetë vetëm rrotullim në ajër. Gjatë kërcimit është shumë e rëndësishme që gjimnastja të ndalet mirë me të dy këmbët, përndryshe në të kundërtën kjo dënohet nga referat.

Në vitin 2001 vegla e vjetër gjimnastikore “kali” u zëvendësua me një tabelë të re për kërcim, e cila është më e fortë, më e qëndrueshme dhe me sipërfaqe më të madhe (1 metër me 1 metër) dhe siguron stabilitet dhe besueshmëri më të madhe gjatë kryerjes së kërcimit. Me këtë ndërrim në pajisje, gjimnastet përpiqen të bëjnë ushtrime më komplekse dhe më të vështira.

 

Paralelet me dy lartësi: Në disiplinën paralele me dy lartësi, gjimnastet kryejnë ushtrime në dy shufra horizontale me lartësi të ndryshme, e cila është fiks e përcaktuar, për dallim nga distanca midis tyre, që mund të jetë e ndryshme. Gjimnastet në shufra lëkunden, rrotullohen, zhvendosen, lëvizin nën dhe mbi shufër dhe kërcejnë nga njëra në tjetrën gjatë performimit të tyre, të cilën e përfundojnë me kërcim që duhet të bien në tokë me të dy këmbët. Gjimnastet shpesh ngjiten në shufra duke përdorur dërrasën ndihmëse.

 

Trau: Në tra gjimnastet në afat prej 60 deri në 80 sekonda kryejnë kërcime, lëvizje, ushtrime dhe akrobacione të ndryshme. Sipas Federatës Ndërkombëtare të Gjimnastikës, trau duhet të jetë 500 cm i gjatë, 10 cm i gjerë dhe i vendosur në një lartësi prej 125 cm. Për performim në tra janë të nevojshme baraspesha, fleksibiliteti dhe forca.

 

Parteri (dyshemeja): Kjo disiplinë përbëhet nga ushtrimet në parter në formë të katrorit me dimensione 12 me 12 metra në afat prej 70 deri në 90 sekondave, të cilat gjimnastet i kryejnë me shoqërim të muzikës.

lessaisons1

thisisourworldsong1

Dëgjo këngën për Ditën e Tokës dhe mendo se çfarë duhet bërë për ta mbajtur atë

automobilifluturues

Shiko se si duken automobilat e sotshëm fluturues

kafshet

mjallmaneliqen

Metidhelina

 

Fundjavë në fshat me Metin dhe Linën

Biljana S. Cërvenkovska 

Binjakët Meti dhe Lina kalojnë një fundjavë të mrekullueshme në fshat, duke u njohur me kafshët që jetojnë në një fermë të vogël, me pemët dhe perimet që rriten aty, por kanë edhe ndonjë takim të pazakontë në pyllin përreth.

Lexoje tregimin dhe zgjidh shumë enigma në këtë libër ilustrimi me aktivitete: vizatim, ngjyrosje, shkrim, numërim, njehsim dhe shumë argëtim!

 

itsybitsyspider1

sakamdoma

 

 

„Сакам дома“ од Јасминка Петровиќ ...

Никола во потрага по совршените родители . Само уште да смисли каде да ги најде. Во соседството? Во некоја соседна држава? Во Европа? Африка? Австралија? На Северниот Пол? Во огласите? На „Фејсбук“? Стоп! Ништо од сето ова. За едно толку симпатично и умно момче, каков што е Никола, родителите можат да се најдат само на некоја друга планета....

Ве очекуваат комични, всушност, космички авантури, преполни со мали чуда, џиновски солзи, смешни зборови и опасни игри.

 

 

Предупредување:

– Кај искусните читатели може да се јави желба книгата да се прочита уште еднаш.

– Кај читателите-почетници можна е појава на самостојно читање.

– Што ќе се случи со оние што не знаат да читаат не вреди да се пишува, затоа што нема да можат да прочитаат.

leteckiavtomobil

Погледни како изгледаат денешните летачки автомобили

zivotni

lebedovoezero

itsybitsyspider

agiiema

Аги и Ема“ од Игор Коларов е нежна приказна за едно вистинско пријателство  помеѓу осаменото деветгодишно момче Аги и необичната старица Ема, и нивниот заеднички бунт против суровиот и отуѓен свет.

Романот е добитник на наградата на „Политикин забавник“ за најдобра детска книга.

Можете да ја најдете во книжарниците „Литература.мк“.

letonija

kvadril

rumba

oro

valcer

lessaisons

Thisisourworldsong

Слушнете ја песничка за денот на Земјата и размислувајте што треба да се стори за да ја зачуваме.

rimickagimnastika

Ритмичката гимнастика е нова гимнастичка форма што се развила во последно време и стана многу популарна. Во неа настапуваат само жените, но постои и ритмичка гимнастика во машка конкуренција со потекло од Јапонија. Изведбата е на поголема површина од партерот, а гимнастичарките со придружба на музика што може да има вокали, но не и зборови и со помош на хулахопи, ленти, топки и јажиња го имаат својот настап. Изведбата е групна, а настапот се оценува од судиите со максимални 20 поени.

 

Скокови на трамбулина

Скоковите на трамбулина се нова гимнастичка дисциплина што првото светско првенство го има доживеано во 1964 година, а од неодамна е и дел од олимписката програма. Скоковите се изведуваат во четири вида натпревари: поединечни, синхронизирани, мини двојни и моќни превртувања; но само поединечните скокови се дел од олимписката програма. Во индивидуалните скокови на трамбулина, гимнастичарот изведува десет последователни скокови без пауза со кои би добил висина за да може да почне со изведбата на вежбата. Настапот се оценува со максимални десет поени, а можни се и се доделуваат дополнителни поени во зависност од квалитетот на изведбата. Синхронизираните скокови се изведуваат слично со тоа што и двајцата натпреварувачи треба да имаат синхронизирани движења, за да добијат подобри оцени. Во мини двојните скокови, скоковите се изведуваат на помала трамбулина со загревање. Се извршуваат две движења, а оцените се доделуваат на сличен начин како и кај индивидуалните скокови. Во моќно превртување, гимнастичарите изведуваат моќни скокови, превртувања и движења на свиткана подлога. Оценувањето е слично како кај индивидуалните скокови.

 

Корективна гимнастика

Корективната гимнастика содржи повеќе вежби што ги изведуваат лица на сите возрасти со цел да ги отстранат деформитетите на своето тело. Повеќе луѓе вежбаат заедно во групи од шест, па и над 150 луѓе. Вежбите се изведуваат синхронизирано и се категоризирани. Групите можат да бидат составени од лица од ист пол, но најчесто се мешани. Најголем настан е Светската гимнаестрада, што првпат се одржала во 1939 година и се одржува на секои четири години.

 

Аеробичка гимнастика

Аеробичката гимнастика (порано позната како спортска аеробика) е вид гимнастика во кој групи од повеќе од шест лица изведуваат вежби за чијашто изведба е потребна сила, флексибилност и издржливост и се менуваат на секои 60 до 90 секунди.

 

Акробатска гимнастика

Акробатската гимнастика (порано позната како спортска акробатика), или акроспортови, е вид гимнастика во кој се натпреваруваат мажи и жени во парови од по двајца, тројца или четворица, при што изведуваат вежби со главата, рацете и нозете на своите партнери. Може да се избере и сопствена музика, но лириката е забранета. Натпреварувачите се натпреваруваат во А и B категорија, а потоа во нивоата 1, 2, 3, 4 и 5; од 3, 4 и 5 две рутини се постигнати, баланс и темпо.

 

Екипна гимнастика

Екипната гимнастика потекнува од Скандинавија и овој вид гимнастика бил на некои големи настани повеќе од 20 години. Екипите се составени од 6 до 12 члена, мажи или жени или мешано. Настапуваат во три дисциплини: партер, трампета и превртување.

 

Во натпреварите на трампета и во превртување настапуваат шест члена од екипата. Тие ги покажуваат своите способности еден по друг многу брзо. За најдобар се оценува последниот потег. На партер се настапува со придружба на музика.

 

Партер: Настапуваат сите членови на екипата. Станува збор за мешавина од танцување, флексибилност и вештини. Потребна е категоризација во вештините, а судиите обрнуваат внимание на промените во острината. Потребно е да има барем два брана со тело, едно вртење, два баланса и неколку други гимнастички акробации. Изведбата е придружувана со музика.

 

Трампета: Во оваа дисциплина се користи трампета. Има две компоненти прескок и самата трампета. Постојат вкупно три дела, а само еден треба да биде прескок. Другите делови треба да го содржат истиот потег од сите гимнастичари. Така е најчесто во првиот дел. И тука изведбата е со придружба на музика.

 

Превртување: И тука има три дела. Едниот вклучува предни серии изведувани од сите шест гимнастичари. Другиот дел исто така треба да содржи елементи што ги изведуваат сите гимнастичари, а секоја серија мора да има најмалку три различни акробации.

maskidisciplini

 

Во спортската гимнастика натпреварите во машка конкуренција се одвиваат во шест дисциплини.

 

Партер: Како и гимнастичарките, така и гимнастичарите во оваа дисциплина изведуваат вежби на партер во форма на квадрат со димензии 12 m со 12 m, но во пократок рок од 60 до 70 секунди. Исто така, тие настапуваат и без придружба на музика. Правилата велат дека гимнастичарот при својата вежба на партер смее само еднаш да биде во аголот на квадратот.

 

Коњ со рачки: Оваа дисциплина е една од најтешките во гимнастиката. Таа се изведува на помагалото коњ со рачки, што е долго 163 cm и е поставено на висина од 110 cm. Гимнастичарот со двете раце се држи за рачките или на помагалото и изведува кружни движења и движења со своите нозе. Вежбата завршува со акробација во воздух и доскок што треба да биде стабилен со двете нозе. Оваа дисциплина веројатно настанала со цел да се проверат способностите на идните коњаници. За оваа дисциплина потребна е сила, брзина, издржливост и добра подготвеност.

 

Кругови: Круговите се помагала поставени на висина од 250 cm, а се со должина од 325 cm, односно се заврзани на висина од 575 cm од подот. Растојанието помеѓу круговите е 50 cm. На нив гимнастичарите, држејќи се со двете раце, изведуваат различни вежби со движење на своите нозе и превртувања. За дофат на високопоставените кругови, гимнастичарите се подигнуваат од друго лице. За време на вежбата, круговите не смеат да се нишаат, што бара голема сила и издржливост. Вежбата на овие помагала завршува со доскок.

 

Прескок: Прескокот гимнастичарите го изведуваат со помош на коњ без рачки или отскочна плоча до којашто стигнуваат со трчање на растојанието долго 25 m. Држејќи се со рацете за помагалото, гимнастичарите со скок, во воздух изведуваат вежба што содржи повеќекратни салта или, пак, само вртење. Вежбата завршува со доскок од другата страна на помагалото што треба да биде стабилно. Многу е важна и поставеноста на рацете и на рамената, како и целосната рамнотежа на телото од што всушност зависи квалитетот на изведените акробации.

 

Разбој: Дисциплината разбој содржи вежби што главно се состојат од скокови во воздух, кружења, поместувања и движења под и над две паралелно поставени шипки на утврдена висина од 175 cm.

 

Вратило: Ова е најспектакуларната од шесте машки дисциплини. Се изведува на пречка во форма на шипка со должина од 240 cm и поставена на висина од 255 cm. За да се фатат на неа, гимнастичарите се помагаат со кревање од друго лице, слично како и во дисциплината кругови. На пречката, тие изведуваат различни вежби: поместувања, вртења, скокови, салта и др.

zenskidisciplini

Во спортската гимнастика во женска конкуренција натпреварите се одвиваат во четири дисциплини.

 

Прескок: Во прескок, гимнастичарките трчаат 25 m до прескочниот коњ или до отскочната табла од која, држејќи се со рацете, изведуваат вежба во воздух, префрлајќи се од другата страна на помагалото. Егзибицијата во воздух може да вклучува едно или две повеќекратни салта или колути или, пак, може да биде само вртење во воздух. При доскокот многу е важно гимнастичарката стабилно да застане со две нозе, бидејќи во спротивен случај тоа се казнува од страна на судиите.

Во 2001 година, старото помагало „коњ“ беше заменето со ново, отскочна табла што е поцврста, постабилна и со поголема површина (1 m со 1 m) и овозможува поголема стабилност и сигурност при изведувањето на прескокот. Со оваа промена на помагалото, гимнастичарите се обидуваат да изведат посложени и потешки вежби.

 

Двовисински разбој: Во дисциплината двовисински разбој, гимнастичарките изведуваат вежби на две хоризонтални шипки со различна висина, што е фиксно утврдена, за разлика од растојанието помеѓу нив, кое може да биде различно. Гимнастичарките на шипките се нишаат, кружат, се поместуваат, се движат под и над шипката и скокаат од една на друга за време на својот настап, што го завршуваат со скок со кој потребно е да се приземјат со двете нозе. Гимнастичарките често се качуваат на шипките користејќи помошна штица.

 

Греда: На греда гимнастичарките во рок од 60 до 80 секунди изведуваат разни скокови, движења, вежби и акробации. Според Меѓународната гимнастичка федерација, гредата треба да биде долга 500 cm, широка 10 cm и поставена на висина од 125 cm. За настап на греда потребна е рамнотежа, флексибилност и сила.

 

Партер: Оваа дисциплина се состои од вежби на партер во форма на квадрат со димензии 12 m со 12 m во рок од 70 до 90 секунди, кои гимнастичарките ги изведуваат со придружба на музика.

paralelniuniverzumi

Научниците изнесоа нова теорија поради која веруваат дека Големата експлозија (Биг бенг) пред 14 милијарди години создала повеќе универзуми: едниот е огледален одраз на другиот.

 

Експеримент во кој биле создадени исти услови какви што постоеле за време на создавање на нашата вселена, наведува на заклучок дека по Големата експлозија била создадена уште една вселена, која изгледа како нашата гледана во огледало и во која часовникот се движи наназад.

 

Опитот дал одговор и на клучното прашање на теоретската физика: дека сите основни закони, како што се законите на релативитетот и гравитацијата, функционираат сосема идентично и ако времето се движи наназад.

 

Според оваа теорија, ентропијата – моќта на вселената со текот на времето да ги менува постојните правила – исто така влијае времето да тече нанапред.

 

Со оглед на тоа што вселената на почетокот била уредена, а со текот на времето да стане многу похаотична и дезорганизирана, истото се случува и со времето.

 

Но, сето ова се базира на претпоставката дека вселената била совршено уредена во времето кога била создадена, и, иако претпоставката била прифатена од голем број научници, таа во реалноста не може да се докаже.

 

Ако според новата теорија времето не тече само во една насока, тогаш имаме одговор и на тоа прашање.

paradoksotnadedoto

Главниот проблем со патувањето во минатото е дали доколку нешто измените во минатото, тоа може да се одрази врз сегашноста. Ова може да нè доведе до парадокс*.

 

Таков е „Парадоксот на дедото“, кој вели дека ако патувате во минатото и го убиете својот сопствен дедо додека е млад, еден од вашите родители нема да биде роден, вашите родители нема никогаш да се сретнат, па вие нема ни да се родите... но, ако не сте се родиле, не можете ни да патувате низ времето, па вашиот дедо ќе преживее...

 

Но, ако преживее, тој ќе го создаде вашиот родител кој ќе се сретне со вашиот друг родител и вие сепак ќе се родите и сепак ќе патувате низ времето и пак ќе го сторите истото и така во круг, до бескрај.

 

* Парадокс – ситуација или тврдење што звучи невозможно или тешко за разбирање, бидејќи содржи два спротивни факта или карактеристики.

Пример: парадокс е дека пиењето многу вода нè прави жедни.

vreme

За праисторискиот човек течењето на времето било многу важно за неговиот опстанок, а неговото течење го „читал“ од промените што се случувале во природата. Промената на годишните времиња и движењето на сонцето и месечината биле „часовниците“ со кои луѓето во минатото го мереле времето. Набљудувањето на небото им овозможило на раните цивилизации да изработат своевидни календари базирани врз движењето на месечината. Древните цивилизации на Вавилон, Египет, Индија и Кина имале развиени системи за бележење на времето. Египќаните мислеле дека годината има 365 дена, а времето го одредувале забележувајќи го моментот на изгревање на ѕвездата Сириус – најсјајната ѕвезда на небото.

 

Сè до 45 година п.н.е. не бил направен сериозен обид да се изедначат различните пресметувања на времето низ целиот дотогаш познат свет. Јулијанскиот календар, наречен по Јулиј Цезар, денес е познат и како стар календар. Со него се вовеле: престапната година, укинување на лунарната година, точно определување на должината една година на 365,25 дена, распоредување на деновите во месеците (во некои месеци 30, во некои 31 ден, а во февруари 28 или 29 дена), враќање на рамноденицата во март.

 

Во 1582 година, стариот календар во поголемиот дел од Европа бил заменет со Грегоријанскиот календар или нов календар, а во другите земји се користел и до подоцна, сè до 1918 година, кога конечно бил отфрлен во Отоманската Империја. Астрономите сфатиле дека годината од 365,25 дена не е соодветна со Tропската година (или времето потребно да се сменат сите четири годишни времиња), која е за 20 минути пократка од времето потребно Земјата да направи едно целосно вртење околу Сонцето. Оваа разлика со текот на вековите се насобрала до цели десет дена во 16 век. Ако оваа разлика не се поправила, тогаш Нова година и Божиќ немало веќе да бидат во зима, туку постепено би се „преместиле“ во есен.

flija

Flija është byrek tradicional shqiptar.

 


Vajzat shqiptare për Ditën e Pranverës mblidhen, këndojnë dhe zbaviten, kurse përgatitet ëmbëlsirë dhe fli nën saç.

 

Saçi  është enë metalike ose qeramike me kapak, me formë rrethore, nën të cilën në vatër piqen bukë, byrek, mish ose haje të tjera. I tërë saçi vendoset në zjarr, kurse mbi kapak vendoset prush.

 

Ja receta se si bëhet flija.

– 3 kg miell

– 2 litra ujë

– 2 vezë

– 2 lugë kripë

– vaj dhe kos

 

 

Nga këta përbërës gatuhet brumi i hollë sikurse për petulla. Korret piqen, njëra pas tjetrës në tepsi të veçantë të nxehur në prush, dhe në saç i cili gjithashtu nxehet dhe derdhet prushi i nxehtë dhe hiri.

 

Korret ndërmjet mund luhen me krem-djathë, por byreku gjithashtu mund të shërbehet edhe me perime të tharta, kos, djathë, mjaltë ose xhem.

skopjeonice2018

Më 23-24.02.2018 në Shkup u mbajt Gara e dytë ndërkombëtarë dhe kombëtare në patinazh artistik Skopje in ICE 2018. Gara u organizua nga Federata për Sporte Rrëshqitjeje të Maqedonisë dhe QS Boris Trajkovski.

 

Në kuadër të garës u dhanë edhe çmime për kampionatët kombëtarë në patinazh artistik për vitin 2018, në kategoritë e ISU: Advanced novice girls, Advanced novice Boy, Junior Ladies, dhe Senior Ladies. Gara u zhvillua në një atmosferë të mrekullueshme, në praninë e shumë tifozëve të sportit dhe të patinazhit artistik, nën trion e referëve të ISU të akredituar nga Republika e Serbisë dhe Republika e Bullgarisë, patëm të ftuar konkurrentët nga Republika e Serbisë dhe Republika e Bullgarisë, kurse 34 konkurrentët tanë në Garën ndërkombëtare Skopje in ICE 2018 kanë fituar plasman të mirë dhe fituan gjithsej 9 medalje në kategoritë e tyre.

 

Më shumë rreth garës mund të shihni në këtë link: https://skatingmk.weebly.com/

 

Garuesja Matea Ivanovska, klasa IV në ShF “Vojdan Çernodrinski”, Shkup, na dërgoi fotografi dhe video nga paraqitja e saj në Skopje on ICE.

 

 

 

lucasthespider

Merimanga e vogël Lukas është lënë jashtë dhe dëshiron të hyjë në shtëpinë e ngrohtë:

Merimanga muzikale Lukas:

Merimanga Lukas është e robëruar:

Koha për lojë:

merimangemetrisuperfuqi

balenaqeflet

mimoza

Nëse me gisht kaloni nëpër gjeth të kësaj mimoze, ajo do të mbyllet. Falë zakonit të tillë të turpshëm, kjo bimë është quajtur “mimoza e turpshme” (Mimosa pudica).

Shiko se si kjo bimë i mbledh gjethe në qoftë se e prekni!

flokuvilin

Flokët e vilinës (Cuscuta sp.)

 

 

Kjo bimë e çuditshme “harroi” se si të bëhet fotosinteza, kështu që jeton duke vjedhur ushqim nga “fqinjët”. Madje edhe ka zgjedhur se nga cila bimë dëshiron të vjedhë. Maja e fidanëve në rritje e “mbulon” ajrin dhe e kërkon erën e viktimës së preferuar – domates, por duke injoruar bimët e tjera në rrethinë. Kur do të gjejë një gjeth, di madje edhe të zbresë kah fidani që ta “pijë” më të mirën.

 

Shihni video-incizimin e përshpejtuar dhe shihni se si kjo bimë “vjedh” nga domatja. Pasi fidanet do ta njohin domaten në afërsi me “shqisën e saj për nuhatje”, ato mbështillen rreth trungut të “nikoqirit”, – domates, për të thithur lëngjet e saj. Kur do të përfundojnë, vazhdojnë të kërkojnë trungje të reja të domateve.

 

pjetridheujku

fruitsandvegetables

patagotitanmajorum

falconheavyrocket

Shiko fotografitë dhe incizimet nga fluturimi.

turbinaere

tornado

formimiieres

efektiikoriolisit

Topi e ndryshon kahjen e lëvizjes kur trupat rrotullohen.

Në videon e ardhshme mund ta shihni lëvizjen spiralore të erërave në atmosferën tonë për shkak të efektit të Koriolisit.

martinet

Çfarë janë martinet?

 

Festimi i ditës së Gjyshes Martë është i lidhur me bërjen e martineve. Këto janë verojka të punuara me dorë prej fijeve të përdredhura, zakonisht me ngjyrë të bardhë dhe të kuqe, të cilat mbahen për mbrojtje. Në të kaluarën martinet i bënin nënat dhe gjyshet, kurse sot i bëjnë të gjithë.

 

 

Pse martinet janë të kuqe dhe të bardha?

 

Kuptimi kryesor simbolik i martineve është bazuar në kombinimin e dy ngjyrave, të bardhës dhe të kuqes. Me thurje të nyjeve, respektivisht me gërshetim të ngjyrës së bardhë dhe të kuqe, tregohet thurja e qiellit dhe tokës, mashkullit dhe femrës, që është kusht i harmonisë, pjellorisë, dashurisë, shëndetit dhe lumturisë.

 

 

Çfarë do të thonë martinet?

 

Rëndësia e martineve rrjedh nga ngjyra e kuqe dhe e bardhë, të cilat simbolizojnë shëndet, pastrim dhe mbrojtje. Martinet mbahen për të sjellë shëndet dhe lumturi te njerëzit. Ata që u dhurojnë të dashurve të tyre, zakonisht duan t’i bëjnë ato vetë – me duart e tyre. Në këtë mënyrë, dëshirat për shëndet, gëzim dhe lumturi u dërgohen atyre nga zemra.

rreshqitjekampionate

rreshqitjestiliilire

Një nga shfaqjet më mbresëlënëse të çifteve në patinazh (stili i lirë) nga Lojërat XXIII Olimpike Dimërore muajin e kaluar në Pjongçang (Koreja Jugore):

faktepertteshqitje

Patinazhi artistik është përzierja perfekte e artit dhe sportit.

 

Nëse të pëlqen dhe do të fillosh edhe ti të rrëshqasësh, por hamendesh, ndoshta do të jetë inkurajim nëse i lexoni gjërat në vijim:

 

 • • Besohet se rrëshqitja në akull është një nga sportet më të vjetra, kurse sipas disave edhe sport më i vjetër dimëror. Ekziston më shumë se 3.000 vjet kur njerëzit në jug të Finlandës filluan të vendosnin eshtra të mprehtë nën këpucët e tyre. Ky lloj i rrëshqitjes më shumë ishte tërheqje nëpër akull sesa rrëshqitje, kurse rrëshqitja e vërtetë filloi pasi kockat holandeze u zëvendësuan nga prerës metalik. Sot kur përmendim rrëshqitjen në akull, nën këtë term nënkuptojmë edhe lloj transporti, argëtimi dhe sporti.

 • • Në garat e patinazhit artistik të rangut më të lartë është e ndaluar të përdoret muzika në të cilën ka këndim. Lejohet vetëm muzika e vetme e interpretuar në instrumente.
 • • Patinazh artistik modern përfshin edhe vallëzimin. Ajo daton nga një ditë dimri në Londër të vitit 1862, por fillimet ndodhën në fillim të viteve 1880, kur anëtarët e Klubit të rrëshqitjes në Vjenë filluan të imitonin valsin vallëzues në shoqëritë e tyre. Përndryshe, patinazhi artistik zyrtar nuk u njoh si sport olimpik deri në vitin 1976.
 • • Në shumë konkurse referët mund të japin pikë negative edhe për kostumet e konkurrentëve, nëse vlerësojnë se janë të papërshtatshme. Pika të tilla janë të mundshme vetëm nëse shumica e referëve pajtohen.
 • • Kampionati i parë botëror i meshkujve u mbajt në vitin 1896 në Rusi, kurse Kampionati i parë botëror i femrave u mbajt në vitin 1906 në Zvicër.
 • • Lëndime më të zakonshme në patinazhin artistik ndodhin në rrëshqitje në çifte.

kreacionekinetike

muzikaplanetare

planetarnamuzika

planetetmuzikore

tingujuniversi

deutschlernen

jobs

lektirazokipoki

Portfolio with this ID doesn't exist.

vselenskizvuci

skopjeonice2018

На 23-24.02.2018 година во Скопје се одржа Вториот меѓународен и национален натпревар во уметничко лизгање Skopje on ICE 2018. Натпреварот е организиран од Федерацијата за Лизгачки Спортови на Македонија и СЦ Борис Трајковски.

 

Во рамките на натпреварот се бодуваа и доделија награди за Национални прваци во уметничко лизгање за 2018 година, во ИСУ категориите: Advanced novice girls, Advanced novice Boy, Junior Ladies, и Senior Ladies. Натпреварот се одвиваше во одлична атмосфера, во присуство на голем број љубители на спортот и уметничкото лизгање, под судиското трио на ИСУ акредитирани судии од Р. Србија и Р. Бугарија, гости натпреварувачи имавме од Р. Србија и Р. Бугарија, а нашите 34 натпреварувачи на Меѓународниот натпревар Skopje on ICE 2018 издвојуваа одличен пласман и освоија вкупно 9 медаљи во своите категории.

 

Повеќе за натпреварот можете да погледнете на овој линк: https://skatingmk.weebly.com/

 

Натпреварувачката Матеа Ивановска, IV-а одделение во ООУ „Војдан Чернодрински“, Скопје ни испрати фотографии и видео од нејзиниот настап на Skopje on ICE.

 

 

flija

Флија е традиционална албанска пита.

 


Албанските девојки за денот на Пролетта се собираат, пеат и се забавуваат, а се спрема слатко и пита флија под сач.

 

Сач (или вршник) е метален или керамички сад со капак, со кружен облик, под кој на огниште се печат леб, пита, месо или други јадења. Целиот сач се става во оган, а врз капакот се става жар.

 

Еве рецепт како се прави флија.

– 3 кг брашно

– 2 литри вода

– 2 јајца

– 2 лажици сол

– масло и кисело млеко

 

 

Од овие состојки се замесува ретко тесто како за палачинки. Корите се печат, една по друга во специјална тава загреана на жар, и капак кој исто така се загрева и потура со врела жар и пепел.

 

Корите може помеѓу да се филуваат со крем-сирење, но питата може да се послужи исто така и со кисел зеленчук, кисело млеко, сирење, мед или џем.

lucasthespider

Малото пајаче Лукас е оставено надвор и сака да влезе во топлиот дом:

Музикалното пајаче Лукас:

Пајачето Лукас е заробено:

Време е за играње:

pajaksotrisupermoki

kitstozboruva

mimoza

Ако со прстот поминете по листот на оваа мимоза, тој ќе се затвори.

 

Благодарение на таквата срамежлива навика, ова растение го добило името „срамежлива мимоза“ (Mimosa pudica).

Како растението мимоза си ги собира листовите

vilinskakosa

Вилинска коса (Cuscuta sp.)

 

 

Ова чудно растение заборавило како да врши фотосинтеза, па живее така што краде храна од „соседите“. Дури и си има избрано од кое растение сака да краде – од доматот! Врвот на садницата во раст го „душка“ воздухот и го бара мирисот на омилената жртва, а додека ги игнорира другите растенија во околината. Кога ќе најде лист, знае дури и да се упати надолу кон стебленцето за да го „пие“ најдоброто.

 

Погледнете забрзана видеоснимка и видете како ова растение „краде“ од доматот. Откако фиданките ќе го препознаат доматот во близина со своето „сетило за мирис“, тие се обвиткуваат околу стеблото на „домаќинот“ – доматот, за да ги цицаат неговите сокови. Кога ќе завршат, продолжуваат во потрага по нови доматни стебла.

 

petreivolkot

fruitsandvegetables

falconheavyrocket

Погледни ги фотографиите и снимките од летот.

veterniturbini

tornado

nastanuvanjeveter

koriolisovefekt

Топката го менува правецот на движење кога телата ротираат.

На следното видео можете да го видите спиралното извивање на ветровите во нашата атмосфера поради Кориолисовиот ефект.

martinki

Што се мартинки?

 

Прославувањето на денот на Баба Марта се поврзува со изработката на мартинки. Тоа се рачно изработени амајлии од засукани конци, најчесто во бела и во црвена боја, што се носат поради заштита. Во минатото мартинките ги изработувале мајките и бабите, а денес ги прават сите.

 

 

Зошто мартинките се црвено-бели?

 

Основното симболичко значење на мартинките се темели на проткајувањето на двете бои, бела и црвена. Со преплетувањето на нитките, односно со преплетувањето на белата и на црвената боја, се означува проткајувањето на небесното и на земното, на машкото и на женското, што е услов за хармонија, плодност, љубов, здравје и среќа.

 

 

Што значат мартинките?

 

Значењето на мартинките произлегува од црвената и од белата боја, кои симболизираат здравје, прочистување и заштита. Мартинките се носат за да им донесат здравје и среќа на луѓето. Оние што им ги подаруваат на своите љубени, обично сакаат ги изработат самите – со свои раце. На тој начин, желбите за здравје, радост и среќа се испратени до нив од срце.

sampionskolizganje

lizganjeslobodenstil

Еден од највпечатливите настапи на парови во лизгање (слободен стил) од XXIII Зимски олимписки игри минатиот месец во Пјонгчанг (Јужна Кореја):

faktizalizganjeto

Уметничкото лизгање е совршен спој на уметноста и спортот.

 

Доколку ти се допаѓа и сакаш да почнеш и ти да лизгаш, а се двоумиш, веројатно ќе ти биде поттик доколку ги прочиташ следниве нешта:

 

 • • Се верува дека лизгањето на мраз е еден од најстарите спортови, а според некои и најстар зимски спорт. Постои повеќе од 3000 години кога луѓето во југот на Финска почнале да ставаат наострени коски под своите обувки. Овој тип на лизгање повеќе бил влечење по мразот отколку лизгање, а вистинското лизгање започнало откако Холанѓаните коските ги замениле со метални сечила. Денес кога ќе споменеме лизгање на мраз, под овој термин подразбираме и вид на транспорт и забава и спорт.

 • • На натпреварите на уметничко лизгање од највисок ранг е забранета употреба на музика во која има пеење. Дозволена е единствено музиката изведена на инструменти.
 • • Модерното уметничко лизгање вклучува и танцување. Тоа датира уште до една лондонска зима 1862-година, но почетоците се случиле уште во 1880-те години кога членовите на Виенскиот лизгачкиот клуб почнале да имитираат танцување валцер при нивните дружби. Инаку, официјалното уметничкото лизгање не било признаено како олимписки спорт сè до 1976 година.
 • • На многу натпревари судиите можат да дадат негативни поени и за костимите на натпреварувачите, доколку сметаат дека се несоодветни. Таквите поени се можни само доколку се сложат поголемиот број судии.
 • • Првото светско првенство за мажи се одржало во 1896 година во Русија, а првото женско во 1906 година во Швајцарија.
 • • Најчестите повреди во уметничкото лизгање се случуваат во лизгањето во парови.

kinetickikreacii

muzickiplaneti

deutschlernen

jobs

shrek

mardigras