bremenmazjak

Најинтересен дел од животот на морското коњче е размножувањето. По долгото и гласно додворување (повеќедневно истакнување, вртење со главата и менување на бојата) женката ги положува јајцата во стомачната торба на мажјакот. Всушност, тој е бремената мајка, која ги раѓа младите!

 

Морските коњчиња и уште неколку слични видови на риби се единствените видови каде мажјаците може да забременат.

 

Овие мажјаци ги земаат јајцата од женките и ги одгледуваат во својата торбичка.

 

Ете, и тоа го има меѓу животните.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-2252-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-2252-0 , #pg-2252-1 , #pl-2252 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-2252-1-0 , #pgc-2252-1-2 { width:20%;width:calc(20% – ( 0.8 * 30px ) ) } #pgc-2252-1-1 { width:60%;width:calc(60% – ( 0.4 * 30px ) ) } #pl-2252 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-2252-1.panel-no-style, #pg-2252-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:stretch;align-items:stretch } #pgc-2252-1-1 { align-self:stretch } #panel-2252-1-1-0> .panel-widget-style { padding:0px 0px 0px 0px } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-2252-1.panel-no-style, #pg-2252-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-2252-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-2252-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-2252-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-2252-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-2252-0.panel-no-style, #pg-2252-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-2252-1.panel-no-style, #pg-2252-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-2252-0 .panel-grid-cell , #pg-2252-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-2252-0 .panel-grid-cell , #pg-2252-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-2252-1-0 , #pgc-2252-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-2252 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-2252 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-2252 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }