legendaorevokrsacka

Според германскиот фолкор, оревокршачките се подарувани за да донесат среќа на семејството и да го штитат домот.
 
Легендата кажува дека оревокршачката претставува моќ и сила и на некој начин е пес-чувар кое го штити семејството од лошите духови и опасности.
 
Им ги покажува своите заби на злите демони и е традиционален гласник на среќата и добрата волја.
 
Оревокршачката е олицетворение на животниот циклус. Таа е како семе од орев, кое потоа расте во дрво кое живее стотини години и им дава работа на дрвосечачите и дрводелците.
 
Според народните преданија, пред секоја голема сеча на старите дрвја се правела гозба на која се јаделе овошки и јатки со цел да се пренесе магијата и мистеријата на овој вечен животен циклус.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.css); #pgc-5265-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-5265-0 , #pl-5265 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-5265-1-0 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-5265-1-1 { width:69.9331%;width:calc(69.9331% – ( 0.30066889632107 * 30px ) ) } #pgc-5265-1-2 { width:20.0669%;width:calc(20.0669% – ( 0.79933110367893 * 30px ) ) } #pl-5265 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-5265-0.panel-no-style, #pg-5265-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-5265-1.panel-no-style, #pg-5265-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-5265-1.panel-no-style, #pg-5265-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-5265-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-5265-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-5265-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-5265-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-5265-0.panel-no-style, #pg-5265-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-5265-1.panel-no-style, #pg-5265-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-5265-0 .panel-grid-cell , #pg-5265-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-5265-0 .panel-grid-cell , #pg-5265-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-5265-1-0 , #pgc-5265-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-5265 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-5265 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-5265 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }