martinki

Што се мартинки?

 

Прославувањето на денот на Баба Марта се поврзува со изработката на мартинки. Тоа се рачно изработени амајлии од засукани конци, најчесто во бела и во црвена боја, што се носат поради заштита. Во минатото мартинките ги изработувале мајките и бабите, а денес ги прават сите.

 

 

Зошто мартинките се црвено-бели?

 

Основното симболичко значење на мартинките се темели на проткајувањето на двете бои, бела и црвена. Со преплетувањето на нитките, односно со преплетувањето на белата и на црвената боја, се означува проткајувањето на небесното и на земното, на машкото и на женското, што е услов за хармонија, плодност, љубов, здравје и среќа.

 

 

Што значат мартинките?

 

Значењето на мартинките произлегува од црвената и од белата боја, кои симболизираат здравје, прочистување и заштита. Мартинките се носат за да им донесат здравје и среќа на луѓето. Оние што им ги подаруваат на своите љубени, обично сакаат ги изработат самите – со свои раце. На тој начин, желбите за здравје, радост и среќа се испратени до нив од срце.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.css); #pgc-6420-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-6420-0 , #pl-6420 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-6420-1-0 , #pgc-6420-1-2 { width:20%;width:calc(20% – ( 0.8 * 30px ) ) } #pgc-6420-1-1 { width:60%;width:calc(60% – ( 0.4 * 30px ) ) } #pl-6420 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-6420-1.panel-no-style, #pg-6420-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-6420-1.panel-no-style, #pg-6420-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-6420-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-6420-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-6420-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-6420-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-6420-0.panel-no-style, #pg-6420-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6420-1.panel-no-style, #pg-6420-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-6420-0 .panel-grid-cell , #pg-6420-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-6420-0 .panel-grid-cell , #pg-6420-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-6420-1-0 , #pgc-6420-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-6420 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-6420 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-6420 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }