paralelniuniverzumi

Научниците изнесоа нова теорија поради која веруваат дека Големата експлозија (Биг бенг) пред 14 милијарди години создала повеќе универзуми: едниот е огледален одраз на другиот.

 

Експеримент во кој биле создадени исти услови какви што постоеле за време на создавање на нашата вселена, наведува на заклучок дека по Големата експлозија била создадена уште една вселена, која изгледа како нашата гледана во огледало и во која часовникот се движи наназад.

 

Опитот дал одговор и на клучното прашање на теоретската физика: дека сите основни закони, како што се законите на релативитетот и гравитацијата, функционираат сосема идентично и ако времето се движи наназад.

 

Според оваа теорија, ентропијата – моќта на вселената со текот на времето да ги менува постојните правила – исто така влијае времето да тече нанапред.

 

Со оглед на тоа што вселената на почетокот била уредена, а со текот на времето да стане многу похаотична и дезорганизирана, истото се случува и со времето.

 

Но, сето ова се базира на претпоставката дека вселената била совршено уредена во времето кога била создадена, и, иако претпоставката била прифатена од голем број научници, таа во реалноста не може да се докаже.

 

Ако според новата теорија времето не тече само во една насока, тогаш имаме одговор и на тоа прашање.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-6910-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-6910-0 , #pl-6910 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-6910-1-0 , #pgc-6910-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-6910-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-6910 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-6910-1.panel-no-style, #pg-6910-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-6910-1.panel-no-style, #pg-6910-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-6910-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-6910-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-6910-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-6910-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-6910-0.panel-no-style, #pg-6910-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6910-1.panel-no-style, #pg-6910-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-6910-0 .panel-grid-cell , #pg-6910-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-6910-0 .panel-grid-cell , #pg-6910-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-6910-1-0 , #pgc-6910-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-6910 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-6910 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-6910 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }