delfin

  • Вака правилно се плива делфин.

  1. 1

“Делфин” претставува многу атрактивен стил на пливање за кој е потребна голема сила на мускулите на целото тело. Но, тој е и технички најсложен за изведување. Двете раце мора да работат едновремено и многу складно,а назименично со нозете. Едновременото замавнување на нозете наликува на удирањето на опашката на делфинот по морската шир, а она на рацете како кај замавнувањето на крилјата на пеперугата, па затоа овој стил се нарекува „делфин“, но и „пеперуга“. Овој стил е најновиот и почнал да се развива во триесетите години на минатиот век.

 

На почетокот бил само варијанта на градното пливање, се додека не бил прифатен како посебен стил во 1952. година.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.css); #pgc-4265-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-4265-0 , #pl-4265 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-4265-1-0 , #pgc-4265-1-2 { width:25%;width:calc(25% – ( 0.75 * 30px ) ) } #pgc-4265-1-1 { width:50%;width:calc(50% – ( 0.5 * 30px ) ) } #pl-4265 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-4265-0.panel-no-style, #pg-4265-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4265-1.panel-no-style, #pg-4265-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:780px){ #pg-4265-0.panel-no-style, #pg-4265-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4265-1.panel-no-style, #pg-4265-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-4265-0 .panel-grid-cell , #pg-4265-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-4265-0 .panel-grid-cell , #pg-4265-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-4265-1-0 , #pgc-4265-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-4265 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-4265 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-4265 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }