grbno

  • Вака правилно се плива грбно.

  1. 1

И во овој стил пливачот замавнува наизменично со левата и десната рака и нозете, но тука е свртен со лицето кон горе лежејќи на грбот. Нозете се движат како и кај дисциплините краул и делфин, но разликата од нив е што најголемиот дел од силата се постигнува со замавнување на ногата нагоре.

 

Грбниот стил е единствениот меѓу сите стилови каде пливачите на стартот не скокаат во водата, туку веќе се наоѓаат во неа.

 

Токму затоа и во трките на мешани штафети (штафетните трки) 4×50 метри секогаш пливачите прво пливаат грбно.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.css); #pgc-4260-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-4260-0 , #pl-4260 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-4260-1-0 , #pgc-4260-1-2 { width:25%;width:calc(25% – ( 0.75 * 30px ) ) } #pgc-4260-1-1 { width:50%;width:calc(50% – ( 0.5 * 30px ) ) } #pl-4260 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-4260-0.panel-no-style, #pg-4260-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4260-1.panel-no-style, #pg-4260-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:780px){ #pg-4260-0.panel-no-style, #pg-4260-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4260-1.panel-no-style, #pg-4260-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-4260-0 .panel-grid-cell , #pg-4260-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-4260-0 .panel-grid-cell , #pg-4260-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-4260-1-0 , #pgc-4260-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-4260 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-4260 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-4260 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }