istorijanavelosipedite

Веројатно паметите дека научивте да возите велосипед од своите родители, бабите, дедовците или воспитувачите. Тие, пак, научиле од своите постари членови на семејствата и сè така назад до четириесеттите години на 19 век.

 

 

 

Приказната почнува со една казна за неправилно возење механички придвижувано возило со две тркала, што веројатно е првата верзија на велосипед, што можеби ја направил еден шкотски ковач Киркпатрик Мекмилијан. Еден весник од Глазгов во 1842 година објавил за несреќа во која „анонимен господин од Дамфрисшир, ’јавајќи‘ на велосипед, удрил мало девојче во Глазгов и бил казнет со пет шилинга“. Приказната продолжува во шеесеттите години на 19 век, кога Французите Пјер Мишо и Пјер Лалемон го направиле првиот модел со педали, кај кој предното тркало е поголемо. Тоа се оние смешни велосипеди од црно-белите филмови. Следувале неколку други пронајдоци, кај кои е користен преносот на задното тркало.

 

 

Најдобриот изум е велосипедот со вратило на Томас Мекол од Шкотска, во 1869 година. Истата година, Ожен Мејер од Париз ги осмислил велосипедските тркала со сплетени оптегнати жици. Францускиот „велосипед“, направен од железо и дрво, се развил во „пени-фартинг“ . Во 1868 година, Роили Тарнер, продажен агент на Компанијата за машини за шиење од Ковентри, донел еден велосипед на Мишо во Ковентри, Англија. Неговиот вујко, Џосаја Тарнер, и деловниот партнер Џејмс Старли, го искористиле за основа за моделот „Ковентри“ произведен во фабриката. Велосипедите и запрежните двоколки биле најзастапените средства за приватен превоз токму пред појавата на автомобилите во доцниот 19 век.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7709-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-7709 #panel-7709-0-0-0 , #pl-7709 #panel-7709-1-1-0 { } #pg-7709-0 , #pg-7709-1 , #pl-7709 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7709-1-0 , #pgc-7709-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7709-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7709 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7709-1.panel-no-style, #pg-7709-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7709-1.panel-no-style, #pg-7709-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7709-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7709-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7709-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7709-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7709-0.panel-no-style, #pg-7709-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7709-1.panel-no-style, #pg-7709-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7709-0 .panel-grid-cell , #pg-7709-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7709-0 .panel-grid-cell , #pg-7709-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7709-1-0 , #pgc-7709-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7709 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7709 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7709 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }