kokino

  • Научи повеќе за Кокино

  1. 1

Кокино е мегалитска опсерваторија која се наоѓа во атарот на општината Старо Нагоричане, на оддалеченост од околу 75 километри од Скопје, односно 35 километри од Куманово. Таа е поставена на врвот „Татиќев камен“, а името го добила по блиското истоимено село.

 

Мегалитната опсерваторија во Кокино се вбројува меѓу античките опсерватории во светот. Во 2005 година, американската вселенска агенција НАСА го вклучува Кокино на картата на 15 антички опсерватории заедно со Абу Симбел во Египет, Стоунхенџ во Велика Британија, Ангкор Ват во Камбоџа, Мачу Пикчу во Перу и други.

 

Повеќе за Кокино (историја, археологија, астрономија, обреди и обичаи, митови и приказни) прочитај на официјалната интернет-страница.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/../css/front-flex.css); #pgc-2404-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-2404-0 , #pl-2404 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-2404-1-0 , #pgc-2404-1-2 { width:25%;width:calc(25% – ( 0.75 * 30px ) ) } #pgc-2404-1-1 { width:50%;width:calc(50% – ( 0.5 * 30px ) ) } #pl-2404 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-2404-1.panel-no-style, #pg-2404-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:780px){ #pg-2404-0.panel-no-style, #pg-2404-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-2404-1.panel-no-style, #pg-2404-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-2404-0 .panel-grid-cell , #pg-2404-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-2404-0 .panel-grid-cell , #pg-2404-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-2404-1-0 , #pgc-2404-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-2404 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-2404 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-2404 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }