martinet

Çfarë janë martinet?

 

Festimi i ditës së Gjyshes Martë është i lidhur me bërjen e martineve. Këto janë verojka të punuara me dorë prej fijeve të përdredhura, zakonisht me ngjyrë të bardhë dhe të kuqe, të cilat mbahen për mbrojtje. Në të kaluarën martinet i bënin nënat dhe gjyshet, kurse sot i bëjnë të gjithë.

 

 

Pse martinet janë të kuqe dhe të bardha?

 

Kuptimi kryesor simbolik i martineve është bazuar në kombinimin e dy ngjyrave, të bardhës dhe të kuqes. Me thurje të nyjeve, respektivisht me gërshetim të ngjyrës së bardhë dhe të kuqe, tregohet thurja e qiellit dhe tokës, mashkullit dhe femrës, që është kusht i harmonisë, pjellorisë, dashurisë, shëndetit dhe lumturisë.

 

 

Çfarë do të thonë martinet?

 

Rëndësia e martineve rrjedh nga ngjyra e kuqe dhe e bardhë, të cilat simbolizojnë shëndet, pastrim dhe mbrojtje. Martinet mbahen për të sjellë shëndet dhe lumturi te njerëzit. Ata që u dhurojnë të dashurve të tyre, zakonisht duan t’i bëjnë ato vetë – me duart e tyre. Në këtë mënyrë, dëshirat për shëndet, gëzim dhe lumturi u dërgohen atyre nga zemra.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-6676-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-6676-0 , #pl-6676 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-6676-1-0 , #pgc-6676-1-2 { width:20%;width:calc(20% – ( 0.8 * 30px ) ) } #pgc-6676-1-1 { width:60%;width:calc(60% – ( 0.4 * 30px ) ) } #pl-6676 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-6676-1.panel-no-style, #pg-6676-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-6676-1.panel-no-style, #pg-6676-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-6676-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-6676-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-6676-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-6676-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-6676-0.panel-no-style, #pg-6676-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6676-1.panel-no-style, #pg-6676-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-6676-0 .panel-grid-cell , #pg-6676-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-6676-0 .panel-grid-cell , #pg-6676-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-6676-1-0 , #pgc-6676-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-6676 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-6676 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-6676 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }