meshumepermjaltin

Mjalti mund të mblidhet ose nga kolonitë e egra të bletëve ose nga kosheret e bletëve shtëpiake, aktivitet i njohur si bletari.

 

 

Konsumi njerëzor i mjaltit ka një histori të gjatë, që shtrihet mijëra vjet më parë në të kaluarën. Për këtë dëshmojnë pikturat e vjetra 8.000-vjeçare të shpellave të zbuluara afër qytetit të Valencisë, Spanjë, të cilat tregojnë figura njerëzore se si mbledhin mjaltë.

 

 

Mbetje më të vjetra të njohura të mjaltit u gjetën në enët argjilore të gërmuara nga një varrezë të lashtë, e vjetër rreth vitit 4.700 deri në vitin 5.500 në Gruzi. Gjëja më interesante është se mjalti nuk ishte prishur!

 

 

Në Egjiptin e lashtë dhe Greqinë e vjetër mjalti konsiderohej si pije e shenjtë e perëndive. Në mesjetë në Evropë mjalti përdorej në ushqim si ilaç dhe si produkt shërues. Gjatë kësaj periudhe, në Gjermani, birra ëmbëlsohej me mjaltë, kurse zotërinjtë gjermanë taksën e paguanin me mjaltë dhe me dyllë të bletëve.

 

 

Kolonistët e parë evropianë në kontinentin amerikan kanë gjetur se njerëzit vendas (sidomos Majët) janë marrë me kultivim të bletëve dhe kanë qenë bletarë me përvojë.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7814-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-7814 #panel-7814-0-0-0 , #pl-7814 #panel-7814-1-1-0 { } #pg-7814-0 , #pg-7814-1 , #pl-7814 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7814-1-0 , #pgc-7814-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7814-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7814 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7814-1.panel-no-style, #pg-7814-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7814-1.panel-no-style, #pg-7814-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7814-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7814-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7814-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7814-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7814-0.panel-no-style, #pg-7814-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7814-1.panel-no-style, #pg-7814-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7814-0 .panel-grid-cell , #pg-7814-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7814-0 .panel-grid-cell , #pg-7814-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7814-1-0 , #pgc-7814-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7814 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7814 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7814 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }