morskipceli

  • МОРСКИ ПЧЕЛИ И МОРСКИТЕ ТРЕВИ

  1. 1

Во истражувањето објавено неодамна во „Nature Communications“ (https://www.nature.com/articles/ncomms12980), научниците го опишале овој феномен како „зообентосно опрашување“.

 

Крајбрежните ливади со морска трева се исклучително важни екосистеми. Освен што служат како храна за различни животински видови, со нивните корени тие ја спречуваат ерозијата, а исто така и произведуваат значително количество кислород. За жал, бидејќи се скриени под брановите, „сините екосистеми“ на нашата планета поретко се истражувани од научниците.

 

Погледнете како морските пчели ги опрашуваат морските треви:

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/../css/front-flex.css); #pgc-3505-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-3505-0 , #pl-3505 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-3505-1-0 , #pgc-3505-1-2 { width:25%;width:calc(25% – ( 0.75 * 30px ) ) } #pgc-3505-1-1 { width:50%;width:calc(50% – ( 0.5 * 30px ) ) } #pl-3505 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-3505-0.panel-no-style, #pg-3505-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-3505-1.panel-no-style, #pg-3505-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:780px){ #pg-3505-0.panel-no-style, #pg-3505-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-3505-1.panel-no-style, #pg-3505-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-3505-0 .panel-grid-cell , #pg-3505-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-3505-0 .panel-grid-cell , #pg-3505-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-3505-1-0 , #pgc-3505-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-3505 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-3505 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-3505 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }