nastanuvanjenabojatanasonceto

Бојата на Сонцето доаѓа од неговата температура: фотоните од внатрешноста на ѕвездите излегуваат во Вселената, секој со себе носејќи различни минијатурни количества енергија. Различно количество енергија значи различна бранова должина на фотонот, а човековото око тоа го регистрира како некаква боја.

 

Ако некоја ѕвезда има температура помала од 3.600 Целзиусови степени, таа ќе емитува светлина со светлоцрвена боја, а ако е потопла од 11.000 Целзиусови степени, бојата ќе биде сина. Бидејќи температурата на Сонцето е околу 5.700 Целзиусови степени, неговата боја ни изгледа бела. Тоа е затоа што до нашите очи доаѓаат измешани речиси еднаков процент на фотоните со различни бои (различни бранови должини).

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-8103-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-8103 #panel-8103-0-0-0 , #pl-8103 #panel-8103-1-1-0 { } #pg-8103-0 , #pg-8103-1 , #pl-8103 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-8103-1-0 , #pgc-8103-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-8103-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-8103 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-8103-1.panel-no-style, #pg-8103-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-8103-1.panel-no-style, #pg-8103-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-8103-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-8103-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-8103-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-8103-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-8103-0.panel-no-style, #pg-8103-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-8103-1.panel-no-style, #pg-8103-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-8103-0 .panel-grid-cell , #pg-8103-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-8103-0 .panel-grid-cell , #pg-8103-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-8103-1-0 , #pgc-8103-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-8103 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-8103 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-8103 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }