ohridskigutenberg

 

Охрид го има својот Гутенберг.

 

Охриѓанецот Љупчо Паневски 20 години се занимава со изработка на хартија. Занаетот го научил од свој пријател од Словенија. Паневски е единствен во Македонија кој рачно, без лепила, спојници и пигменти, добива хартија и создава вистинска уметност.

 

Техниката на изработка е многу слична на начинот на кој се изработувала првата хартијата во манастирот „Св. Наум“ во 16 век. Најважен дел од изработката е аголот под кој се делка дрвото и сврзувањето на влакненцата од срцевината на растението. Се користат потврди видови дрво, а често додаваат и памук. Можат да се додадат разни ливчиња, цвеќиња и тутун за декор на хартијата.

 

Повеќе за приказната на охридскиот Гутенберг и процесот на изработка на хартија погледнете на следниот линк.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-8161-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-8161 #panel-8161-0-0-0 , #pl-8161 #panel-8161-1-1-0 , #pl-8161 #panel-8161-1-1-1 { } #pg-8161-0 , #pg-8161-1 , #pl-8161 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-8161-1-0 , #pgc-8161-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-8161-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-8161 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-8161-1.panel-no-style, #pg-8161-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-8161-1.panel-no-style, #pg-8161-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-8161-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-8161-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-8161-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-8161-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-8161-0.panel-no-style, #pg-8161-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-8161-1.panel-no-style, #pg-8161-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-8161-0 .panel-grid-cell , #pg-8161-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-8161-0 .panel-grid-cell , #pg-8161-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-8161-1-0 , #pgc-8161-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-8161 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-8161 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-8161 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }