pastoralnasimfonija

  • Слушни го четвртиот став од „Пасторалната симфонија“ од Лудвиг ван Бетовен.

  1. 1

ОМИЛЕНИТЕ „ДОЖДОВНИ“ КОМПОЗИЦИИ НА ЛИБИ

Дождот и бурите се тема во многу дела од класичната музика, но и во детската и во популарната музика. Дали имаш слушнато за приспивната песничка „Дожду, дожду, замини“ (Rain, rain go away), песните „Пеејќи на дождот“ (Singing in the rain) и „Капки капат по мене“ (Raindrops keep falling on my head) и некои други? Сигурно имаш некои омилени, а свои фаворити има и Либи. Еве ги:

 

Бетовен додека ја пишува „Пасторалната симфонија“ на илустрацијата на “Almanach der Musikgesellschaft” од 1834.

Симфонијата бр. 6 F-duru оп. 68 на германскиот композитор Лудвиг ван Бетовен, уште наречена и „Пасторална“, прв пат била изведена во Виена во 1808. Година. Таа е составена од пет делови кои имаат посебни наслови:

  1. Erwachen heiterer Empfindungen bei der Ankunft auf dem Lande: Allegro ma non troppo
  2. Szene am Bach: Andante molto mosso
  3. Lustiges Zusammensein der Landleute: Allegro
  4. Gewitter, Sturm: Allegro
  5. Frohe und dankbare Gefühle nach dem Sturm: Allegretto10.35

Композиторот бил вдахновен од природата и првиот став го прикажува чувството кога тој од градскиот метеж ќе дојде мешу природните убавини. Вториот став се смета за еден од најубавите и го „слика“ течењето на водата на потокот. Третиот став е скерцо (итал. шега) и тој е целиот разигран и го прикажува веселиот народ, танцувањето на луѓето и нивното уживање. Четвртиот став со наслов „Невреме. Бура.“ ја покажува ненандејната бура која се создава само од неколку капки и која прераснува во вистинско невреме со грмотевици, силен ветер и пороен дожд. Петтиот дел изобилува со пастирски песни и благодарници.

НЕВРЕМЕ. БУРА

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.css); #pgc-4396-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-4396-0 , #pl-4396 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-4396-1-0 , #pgc-4396-1-2 { width:25%;width:calc(25% – ( 0.75 * 30px ) ) } #pgc-4396-1-1 { width:50%;width:calc(50% – ( 0.5 * 30px ) ) } #pl-4396 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-4396-0.panel-no-style, #pg-4396-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4396-1.panel-no-style, #pg-4396-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-4396-1.panel-no-style, #pg-4396-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-4396-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-4396-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-4396-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-4396-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-4396-0.panel-no-style, #pg-4396-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4396-1.panel-no-style, #pg-4396-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-4396-0 .panel-grid-cell , #pg-4396-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-4396-0 .panel-grid-cell , #pg-4396-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-4396-1-0 , #pgc-4396-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-4396 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-4396 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-4396 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }