povekjezakuceto

Куче (Canis lupus familiaris) е припитомен подвид на сивиот волк.

 

Тоа се цицачи од редот на Carnivora (ѕверови, односно месојади).

 

Различните раси кучињата се вештачки создадени од човекот преку одбирање на пожелните карактеристики на кучињата што потоа се спаруваат.

 

На тој начин дивите кучиња биле припитомени.

 

Во светот има околу 340 раси на кучиња.

 

Денешните кучешки раси покажуваат повеќе варијанти на големина, изглед и однесување.

 

Иако со текот на времето расите на кучиња сè повеќе се разликуваат, сепак, сите тие имаат некои карактеристики како нивните предци – волците.

 

Влегуваат во групата предатори, што значи имаат остри заби и цврсти вилици за напаѓање, гризење и кинење на храната.

 

Имаат и цврсти мускули и коски и циркулаторен систем кој добро поднесува трчање.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-8130-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-8130 #panel-8130-0-0-0 , #pl-8130 #panel-8130-1-1-0 { } #pg-8130-0 , #pg-8130-1 , #pl-8130 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-8130-1-0 , #pgc-8130-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-8130-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-8130 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-8130-1.panel-no-style, #pg-8130-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-8130-1.panel-no-style, #pg-8130-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-8130-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-8130-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-8130-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-8130-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-8130-0.panel-no-style, #pg-8130-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-8130-1.panel-no-style, #pg-8130-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-8130-0 .panel-grid-cell , #pg-8130-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-8130-0 .panel-grid-cell , #pg-8130-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-8130-1-0 , #pgc-8130-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-8130 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-8130 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-8130 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }