sharenidestinacii

Големиот корален гребен во Австралија

 

Најголемиот корален гребен во светот се протега во должина од 2.300 километри крај североисточниот брег на Австралија. Се состои од речиси 3.000 помали корални гребени, острови, атоли и заливи, секој во различна фаза од развојот. Гледано од авион, коралните гребени имаат тиркизно сина боја, но кога ќе се нурне во водата можат да се видат разновидни бои што доаѓаат од 400 вида корали, 500 вида на морски растенија, заедно со околу 1.500 вида риба.

 

Шарената планина во Кина

 

Покрај Виножито-планината во Чиле, во светот има уште едно вакво геолошко чудо – во областа Џангје Дансја во Кина. Како на слика, црвената, сината, жолтата и зелената боја се прелеваат една во друга. Боите настанале под влијание на метеорологијата, во текот на неколку десетици милиони години.

 

 

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7951-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-7951 #panel-7951-0-0-0 , #pl-7951 #panel-7951-1-1-0 , #pl-7951 #panel-7951-1-1-1 { } #pg-7951-0 , #pg-7951-1 , #pl-7951 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7951-1-0 , #pgc-7951-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7951-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7951 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7951-1.panel-no-style, #pg-7951-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7951-1.panel-no-style, #pg-7951-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7951-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7951-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7951-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7951-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7951-0.panel-no-style, #pg-7951-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7951-1.panel-no-style, #pg-7951-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7951-0 .panel-grid-cell , #pg-7951-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7951-0 .panel-grid-cell , #pg-7951-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7951-1-0 , #pgc-7951-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7951 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7951 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7951 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }