zanimlivostiorevokrsacka

  1. Во премиерната изведба, главните улоги на Клара и Принцот-оревокршач им биле доверени на деца, а во подоцнежните продукции ти ги танцуваат професионални балетски играчи.
  2. Иако балетот „Оревокршачка“ е најпопуларното и најизведуваното дело на Петар Илич Чајковски, тој самиот сметал дека балетот „Заспаната убавица“ е подобар.
  3. Чајковски за жал починал нецела година после првата оригинална изведба на балетот „Оревокршачка“ и вистински не го почувствувал светскиот успех на претставата, кој сė уште трае над еден век.
  4. Уникатниот инструмент кој се слуша во „Танцот на шеќерната самовила“ во балетот „Оревокршачка“ се вика челеста. Овој инструмент, роднина на пијаното, Чајковски го прокријумчарил од Париз во Русија специјално за да употреби уникатен звук кој ќе ја следи Шеќерната самовила.
  5. Денес, покрај поставката на балетот во театарот „Марински“, во светот се најпопуларни продукциите базирани врз верзијата на рускиот кореограф Џорџ Балншин, кој се смета за „татко“ на американскиот балет.

[huge_it_portfolio id=”10″]

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.css); #pgc-5293-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-5293-0 , #pl-5293 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-5293-1-0 , #pgc-5293-1-2 { width:25%;width:calc(25% – ( 0.75 * 30px ) ) } #pgc-5293-1-1 { width:50%;width:calc(50% – ( 0.5 * 30px ) ) } #pl-5293 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-5293-0.panel-no-style, #pg-5293-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-5293-1.panel-no-style, #pg-5293-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-5293-1.panel-no-style, #pg-5293-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-5293-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-5293-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-5293-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-5293-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-5293-0.panel-no-style, #pg-5293-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-5293-1.panel-no-style, #pg-5293-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-5293-0 .panel-grid-cell , #pg-5293-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-5293-0 .panel-grid-cell , #pg-5293-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-5293-1-0 , #pgc-5293-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-5293 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-5293 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-5293 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }