berlinzoo

Берлинската зоолошка градина е една од најголемите и најстарите во Германија. Отворена е на 1 август 1844 година, а првите животни ги има подарено прускиот крал Фридрих Вилхелм IV.

 

Затворениот аквариум во зоолошката градина е еден од симболите на градот Берлин.

 

Денес таму може да се видат околу 14.000 животни и 1500 различни видови на огромна површина заедно со исто така голем број стари дрвја.  Најинтересното животно што може да се види е големата панда која ја има во само уште неколку зоолошки градини ширум светот.

 

Доколку немаш можност да отпатуваш и да го посетиш во живо овој прекрасен „дом“ на животните, погледни ја неговата интернет страница: https://www.zoo-berlin.de/de или уживај во оваа видео прошетка:

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-3260-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-3260-0 , #pg-3260-1 , #pl-3260 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-3260-1-0 , #pgc-3260-1-2 { width:20%;width:calc(20% – ( 0.8 * 30px ) ) } #pgc-3260-1-1 { width:60%;width:calc(60% – ( 0.4 * 30px ) ) } #pl-3260 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-3260-0.panel-no-style, #pg-3260-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-3260-1.panel-no-style, #pg-3260-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } #panel-3260-1-1-0> .panel-widget-style { padding:0px 0px 0px 0px } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-3260-1.panel-no-style, #pg-3260-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-3260-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-3260-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-3260-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-3260-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-3260-0.panel-no-style, #pg-3260-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-3260-1.panel-no-style, #pg-3260-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-3260-0 .panel-grid-cell , #pg-3260-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-3260-0 .panel-grid-cell , #pg-3260-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-3260-1-0 , #pgc-3260-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-3260 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-3260 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-3260 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }