betoven

Лудвиг ван Бетовен (1770 – 1827 ) бил германски композитор на класична музика и пијанист.

Останал еден од најпочитуваните, најпопуларните и највлијателни композитори на сите времиња.

Неговите најпознати композиции вклучуваат 9 симфонии, 5 концерти за пијано, 1 концерт за виолина, 32 концерти за сонати, 16 гудачки квартети, неговата голема Мeса Missa solemnis и една опера, „Фиделио“.

Роден е во Бон. Го покажал својот музички талент уште во детството. На 21-годишна возраст се преселил во Виена, каде што започнал да студира композиција со Џозеф Хајдн и добил репутација како виртуозен пијанист. Живеел во Виена до неговата смрт.

До крајот на 20-тите, неговиот слух започнал да се влошува, и до последната деценија од својот живот тој речиси бил целосно глув.

Во 1811 година тој се откажал од изведување во јавност, но продолжил да компонира. Многу од неговите најценети дела дошле во последните 15 години од неговиот живот.