bura

  • Слушни ја увертирата „Бура“ од Петар Илич Чајковски.

  1. 1

Рускиот композитор Петар Илич Чајковски ја напишал оваа увертира за голем симфониски оркестар кога имал 24 години, а бил инспириран од една драмска претстава со истото име. Тоа го сторил како вежба додека бил на одмор во Украина, но за жал, немајќи самодоверба дека композицијата е доволно добра, таа никогаш не била изведена за време на неговиот живот, туку три години по неговата смрт.

БУРА

Сигурно во овие редови посветени на „дождовната“ музика забележа и некои непознати зборови. Еве што значат тие:

 

Пасторала – песна со теми од пастирскиот, овчарскиот живот во природата; музичко дело со пастирски, идиличен карактер.

 

Прелудиум – воведен дел од музичка композиција; куса самостојна музичка творба, обично за пијано.

 

Увертира – музички вовед во опера, оперета или балет; вид мало симфониско дело.

 

Партитура – збир на сите партии од една повеќегласна музичка творба.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.css); #pgc-4437-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-4437-0 , #pl-4437 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-4437-1-0 , #pgc-4437-1-2 { width:25%;width:calc(25% – ( 0.75 * 30px ) ) } #pgc-4437-1-1 { width:50%;width:calc(50% – ( 0.5 * 30px ) ) } #pl-4437 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-4437-0.panel-no-style, #pg-4437-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4437-1.panel-no-style, #pg-4437-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-4437-1.panel-no-style, #pg-4437-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-4437-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-4437-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-4437-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-4437-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-4437-0.panel-no-style, #pg-4437-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4437-1.panel-no-style, #pg-4437-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-4437-0 .panel-grid-cell , #pg-4437-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-4437-0 .panel-grid-cell , #pg-4437-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-4437-1-0 , #pgc-4437-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-4437 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-4437 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-4437 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }