destinacionetlaramane

Shkëmbi i madh koral në Australi

 

Shkëmbi më i madh koral në botë shtrihet në gjatësi prej 2.300 kilometrash pranë brigjeve verilindore të Australisë. Ai përbëhet nga rreth 3.000 shkëmbinj të vegjël koralesh, ishujve, atoleve dhe gjireve, secili në një fazë të ndryshme zhvillimi. Duke i parë nga aeroplani, shkëmbinjtë koralë kanë ngjyrë të kaltër, por kur zhyteni në ujë, mund të shihni shumëllojshmëri të ngjyrave që vijnë prej 400 lloje koralesh, 500 lloje bimësh detare, së bashku me rreth 1.500 lloje peshqish.

 

Mali laraman në Kinë

 

Përveç Ylberit-malor në Kil, në botë ekziston edhe një çudi e këtillë gjeologjike – në zonën Xhangie Dansja në Kinë. Si në pikturë, ngjyra e kuqe, e kaltër, e verdhë dhe e gjelbër derdhen në njëra-tjetrën. Ngjyrat janë krijuar nën ndikimin e meteorologjisë gjatë disa dhjetëra miliona viteve.

 

 

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-8046-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-8046 #panel-8046-0-0-0 , #pl-8046 #panel-8046-1-1-0 , #pl-8046 #panel-8046-1-1-1 { } #pg-8046-0 , #pg-8046-1 , #pl-8046 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-8046-1-0 , #pgc-8046-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-8046-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-8046 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-8046-1.panel-no-style, #pg-8046-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-8046-1.panel-no-style, #pg-8046-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-8046-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-8046-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-8046-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-8046-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-8046-0.panel-no-style, #pg-8046-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-8046-1.panel-no-style, #pg-8046-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-8046-0 .panel-grid-cell , #pg-8046-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-8046-0 .panel-grid-cell , #pg-8046-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-8046-1-0 , #pgc-8046-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-8046 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-8046 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-8046 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }