doktordulitl

  • Дознај повеќе за Доктор Дулитл

  1. 1

Џон Џон Дулитл е добар и благороден селски лекар кој сака животни – факт што е очигледен поради „златната рипка во езерцето на долниот крај од градината, зајаците во оставата, белите глувци во неговиот клавир, верверицата во плакарот со покривка и ежот во визбата“. Покрај тоа што многу ги сака и решава да ја напушти својата редовна лекарска практика и да стане лекар за животни. Доктор Дулитл умее и нешто што другите лекари не умеат – да разговара со животните!

Доктор Дулитл е всушност измислен лик од безвремената серија книги за деца на Хју Лофтинг. Решен да им помогне на сите животинки на кои им е потребна помош, Доктор Дулитл тргнува на пат кон Африка, откако ќе разбере дека тамошните мајмуни се разболеле од сериозна болест. На неговото патување го придружуваат неговите верни пријатели: папагалот Полинезија, бувот Ту-Ту, патката Даб-Даб, песот Џип, прасенцето Габ-Габ и мајмунот Чи-Чи.

Според оваа позната книга снимени се и повеќе серии, филмови, па и радио драми. Во 1928 е снимен краток нем анимиран филм на германски јазик. Во 1967 година е снимен мјузикл со Рекс Харисон во главната улога. Од 1970 до 1972 била емитувана серија цртани филмови со Доктор Дулитл.

Видео – трејлер од филмот од 1967

Едни од најпознатите филмувани верзии се тие во 1998 и 2001 година со Еди Марфи во главната улога.

Видео – трејлери

https://www.youtube.com/watch?v=Iwgofjs7OAc

https://www.youtube.com/watch?v=vDGROCKoUdc

Во моментот се снима и нов филм за со Роберт Дауни Џуниор како Доктор Дулитл.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.css); #pgc-4024-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-4024-0 , #pl-4024 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-4024-1-0 , #pgc-4024-1-2 { width:25%;width:calc(25% – ( 0.75 * 30px ) ) } #pgc-4024-1-1 { width:50%;width:calc(50% – ( 0.5 * 30px ) ) } #pl-4024 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-4024-0.panel-no-style, #pg-4024-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4024-1.panel-no-style, #pg-4024-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-4024-1.panel-no-style, #pg-4024-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-4024-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-4024-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-4024-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-4024-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-4024-0.panel-no-style, #pg-4024-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-4024-1.panel-no-style, #pg-4024-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-4024-0 .panel-grid-cell , #pg-4024-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-4024-0 .panel-grid-cell , #pg-4024-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-4024-1-0 , #pgc-4024-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-4024 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-4024 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-4024 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }