faktepertteshqitje

Patinazhi artistik është përzierja perfekte e artit dhe sportit.

 

Nëse të pëlqen dhe do të fillosh edhe ti të rrëshqasësh, por hamendesh, ndoshta do të jetë inkurajim nëse i lexoni gjërat në vijim:

 

  • • Besohet se rrëshqitja në akull është një nga sportet më të vjetra, kurse sipas disave edhe sport më i vjetër dimëror. Ekziston më shumë se 3.000 vjet kur njerëzit në jug të Finlandës filluan të vendosnin eshtra të mprehtë nën këpucët e tyre. Ky lloj i rrëshqitjes më shumë ishte tërheqje nëpër akull sesa rrëshqitje, kurse rrëshqitja e vërtetë filloi pasi kockat holandeze u zëvendësuan nga prerës metalik. Sot kur përmendim rrëshqitjen në akull, nën këtë term nënkuptojmë edhe lloj transporti, argëtimi dhe sporti.

  • • Në garat e patinazhit artistik të rangut më të lartë është e ndaluar të përdoret muzika në të cilën ka këndim. Lejohet vetëm muzika e vetme e interpretuar në instrumente.
  • • Patinazh artistik modern përfshin edhe vallëzimin. Ajo daton nga një ditë dimri në Londër të vitit 1862, por fillimet ndodhën në fillim të viteve 1880, kur anëtarët e Klubit të rrëshqitjes në Vjenë filluan të imitonin valsin vallëzues në shoqëritë e tyre. Përndryshe, patinazhi artistik zyrtar nuk u njoh si sport olimpik deri në vitin 1976.
  • • Në shumë konkurse referët mund të japin pikë negative edhe për kostumet e konkurrentëve, nëse vlerësojnë se janë të papërshtatshme. Pika të tilla janë të mundshme vetëm nëse shumica e referëve pajtohen.
  • • Kampionati i parë botëror i meshkujve u mbajt në vitin 1896 në Rusi, kurse Kampionati i parë botëror i femrave u mbajt në vitin 1906 në Zvicër.
  • • Lëndime më të zakonshme në patinazhin artistik ndodhin në rrëshqitje në çifte.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-6667-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-6667-0 , #pl-6667 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-6667-1-0 , #pgc-6667-1-2 { width:20%;width:calc(20% – ( 0.8 * 30px ) ) } #pgc-6667-1-1 { width:60%;width:calc(60% – ( 0.4 * 30px ) ) } #pl-6667 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-6667-1.panel-no-style, #pg-6667-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-6667-1.panel-no-style, #pg-6667-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-6667-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-6667-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-6667-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-6667-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-6667-0.panel-no-style, #pg-6667-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6667-1.panel-no-style, #pg-6667-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-6667-0 .panel-grid-cell , #pg-6667-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-6667-0 .panel-grid-cell , #pg-6667-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-6667-1-0 , #pgc-6667-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-6667 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-6667 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-6667 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }