faktizalizganjeto

Уметничкото лизгање е совршен спој на уметноста и спортот.

 

Доколку ти се допаѓа и сакаш да почнеш и ти да лизгаш, а се двоумиш, веројатно ќе ти биде поттик доколку ги прочиташ следниве нешта:

 

  • • Се верува дека лизгањето на мраз е еден од најстарите спортови, а според некои и најстар зимски спорт. Постои повеќе од 3000 години кога луѓето во југот на Финска почнале да ставаат наострени коски под своите обувки. Овој тип на лизгање повеќе бил влечење по мразот отколку лизгање, а вистинското лизгање започнало откако Холанѓаните коските ги замениле со метални сечила. Денес кога ќе споменеме лизгање на мраз, под овој термин подразбираме и вид на транспорт и забава и спорт.

  • • На натпреварите на уметничко лизгање од највисок ранг е забранета употреба на музика во која има пеење. Дозволена е единствено музиката изведена на инструменти.
  • • Модерното уметничко лизгање вклучува и танцување. Тоа датира уште до една лондонска зима 1862-година, но почетоците се случиле уште во 1880-те години кога членовите на Виенскиот лизгачкиот клуб почнале да имитираат танцување валцер при нивните дружби. Инаку, официјалното уметничкото лизгање не било признаено како олимписки спорт сè до 1976 година.
  • • На многу натпревари судиите можат да дадат негативни поени и за костимите на натпреварувачите, доколку сметаат дека се несоодветни. Таквите поени се можни само доколку се сложат поголемиот број судии.
  • • Првото светско првенство за мажи се одржало во 1896 година во Русија, а првото женско во 1906 година во Швајцарија.
  • • Најчестите повреди во уметничкото лизгање се случуваат во лизгањето во парови.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-6407-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-6407-0 , #pl-6407 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-6407-1-0 , #pgc-6407-1-2 { width:20%;width:calc(20% – ( 0.8 * 30px ) ) } #pgc-6407-1-1 { width:60%;width:calc(60% – ( 0.4 * 30px ) ) } #pl-6407 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-6407-1.panel-no-style, #pg-6407-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-6407-1.panel-no-style, #pg-6407-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-6407-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-6407-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-6407-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-6407-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-6407-0.panel-no-style, #pg-6407-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6407-1.panel-no-style, #pg-6407-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-6407-0 .panel-grid-cell , #pg-6407-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-6407-0 .panel-grid-cell , #pg-6407-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-6407-1-0 , #pgc-6407-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-6407 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-6407 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-6407 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }