flija

Флија е традиционална албанска пита.

 


Албанските девојки за денот на Пролетта се собираат, пеат и се забавуваат, а се спрема слатко и пита флија под сач.

 

Сач (или вршник) е метален или керамички сад со капак, со кружен облик, под кој на огниште се печат леб, пита, месо или други јадења. Целиот сач се става во оган, а врз капакот се става жар.

 

Еве рецепт како се прави флија.

– 3 кг брашно

– 2 литри вода

– 2 јајца

– 2 лажици сол

– масло и кисело млеко

 

 

Од овие состојки се замесува ретко тесто како за палачинки. Корите се печат, една по друга во специјална тава загреана на жар, и капак кој исто така се загрева и потура со врела жар и пепел.

 

Корите може помеѓу да се филуваат со крем-сирење, но питата може да се послужи исто така и со кисел зеленчук, кисело млеко, сирење, мед или џем.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-6508-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-6508-0 , #pl-6508 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-6508-1-0 , #pgc-6508-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-6508-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-6508 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-6508-0.panel-no-style, #pg-6508-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6508-1.panel-no-style, #pg-6508-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-6508-1.panel-no-style, #pg-6508-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-6508-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-6508-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-6508-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-6508-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-6508-0.panel-no-style, #pg-6508-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6508-1.panel-no-style, #pg-6508-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-6508-0 .panel-grid-cell , #pg-6508-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-6508-0 .panel-grid-cell , #pg-6508-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-6508-1-0 , #pgc-6508-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-6508 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-6508 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-6508 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }