historiaebicikletave

Ndoshta ju kujtohet se keni mësuar të vozitni biçikletë nga prindërit, gjyshet apo gjyshërit tuaj.
Ata, nga ana tjetër, kanë mësuar nga anëtarët më të vjetër të familjes së tyre dhe gjithmonë kështu prapa deri në vitet e dyzeta të shekullit të 19-të.

 

 

 

Historia fillon me një dënim të vozitjes së parregullt të automjetit mekanikisht lëvizës me dy rrota, i cili ndoshta është versioni i parë i biçikletës, të cilin e ka bërë farkëtari skocez Kirkpatrik Mekmilijan. Një gazetë në Glazgov në vitin 1842 botoi për një fatkeqësi në të cilën “një zotëri anonim nga Damfrisshir ‘duke vozitur’ biçikletën, goditi një vajzë të vogël në Glazgov dhe u gjobit me pesë shilinga”. Historia vazhdon në vitet e gjashtëdhjeta të shekullit të 19-të, kur Pier Misho dhe Pier Lalemon e bënë modelin e parë me pedale, në të cilin rrota e përparme është më e madhe.

 

Këto janë ato biçikleta qesharake të filmave bardhë e zi. Kanë vijuar disa shpikje të tjera, te të cilat është përdorur transmetimi i rrotave të pasme. Shpikja më e mirë është biçikleta me bosht e Tomas Mekolit nga Skocia në vitin 1869. Në të njëjtin vit, Ozhen Mejer nga Parisi i krijoi rrotat e biçikletës të thurura me tela. “Biçikleta” franceze, e bërë nga hekuri dhe druri, u zhvillua në “peni-farting”. Në vitin 1868, Roli Terner, agjent i shitjesh për kompaninë e makinave për qepje nga Koventri, solli një biçikletë të Mishos në Koventri të Anglisë. Daja i tij, Xhosaja Tarner dhe partneri i biznesit Xhejms Starli e përdornin atë si bazë për modelin “Koventri” të prodhuar në fabrikë. Biçikletat dhe karrocat me dy rrota ishin automjetet më të zakonshme personale para shfaqjes së automobilave të parë në fund të shekullit të 19-të.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7837-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-7837 #panel-7837-0-0-0 , #pl-7837 #panel-7837-1-1-0 { } #pg-7837-0 , #pg-7837-1 , #pl-7837 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7837-1-0 , #pgc-7837-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7837-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7837 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7837-1.panel-no-style, #pg-7837-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7837-1.panel-no-style, #pg-7837-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7837-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7837-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7837-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7837-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7837-0.panel-no-style, #pg-7837-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7837-1.panel-no-style, #pg-7837-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7837-0 .panel-grid-cell , #pg-7837-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7837-0 .panel-grid-cell , #pg-7837-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7837-1-0 , #pgc-7837-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7837 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7837 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7837 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }