izvidnicivomakedonija

 

Најстариот извиднички одред во Република Македонија е Прв скопски извиднички одред (ПСИО).

 

Формиран е во далечната 1952 година.
Денес функционира како невладина извидничка организација членка на СИМ и на Светската скаутска организација.

 

Во ПСИО членуваат повеќе од 60 активни извидници, кои се категоризирани во повеќе возрасни групи.

 

 

 

Извидниците од 7 до 10 години се во група на јато и се нарекуваат развигорци, од 11 до 14 години тие влегуваат во патрола и се нарекуваат помлади извидници, од 15 до 21 година формираат младински клуб и се нарекуваат извидници-ровери. Над 21 година извидниците се нарекуваат постари извидници.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7599-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-7599 #panel-7599-0-0-0 , #pl-7599 #panel-7599-1-1-0 { } #pg-7599-0 , #pg-7599-1 , #pl-7599 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7599-1-0 , #pgc-7599-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7599-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7599 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7599-1.panel-no-style, #pg-7599-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7599-1.panel-no-style, #pg-7599-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7599-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7599-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7599-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7599-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7599-0.panel-no-style, #pg-7599-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7599-1.panel-no-style, #pg-7599-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7599-0 .panel-grid-cell , #pg-7599-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7599-0 .panel-grid-cell , #pg-7599-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7599-1-0 , #pgc-7599-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7599 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7599 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7599 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }