kucetolajka

Кучето Лајка е првото животно што на 3 ноември 1957 година било лансирано со сателитот „Спутник 2“ во Вселената.

 

Лаjка била куче-скитник, најдена на улиците на Москва. Тежела 6 килограми. Кабината на „Спутник 2“ имала доволно простор за неа, да може да лежи или да стои.

 

Во Вселената кучето преживеало само неколку часа, по што угинало од прегревање поради технички дефект на ракетата.

 

Не постоел план за враќање на живото куче на Земјата, а целта на лансирањето била да се види дали може да преживее живо суштество во Вселената и колку долго. Со него се потврдило дека живот во бестежинската состојба е возможен.

 

Престојот на Лајка во Вселената бил од голема важност како за советската вселенска програма, така и за вселенските истражувања воопшто. Биле собрани важни податоци за тоа како се однесуваат живите организми во бестежинска состојба.

 

 

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-8153-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-8153 #panel-8153-0-0-0 , #pl-8153 #panel-8153-1-1-0 { } #pg-8153-0 , #pg-8153-1 , #pl-8153 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-8153-1-0 , #pgc-8153-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-8153-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-8153 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-8153-1.panel-no-style, #pg-8153-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-8153-1.panel-no-style, #pg-8153-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-8153-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-8153-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-8153-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-8153-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-8153-0.panel-no-style, #pg-8153-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-8153-1.panel-no-style, #pg-8153-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-8153-0 .panel-grid-cell , #pg-8153-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-8153-0 .panel-grid-cell , #pg-8153-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-8153-1-0 , #pgc-8153-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-8153 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-8153 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-8153 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }