mocart

Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791) е голем австриски композитор, автор на повеќе музички дела.

Се смета за еден од најголемите композитори на европска класична музика.

Создал неверојатно големо дело на камерни, симфониски, религиозни и оперски дела за различни соло инструменти, особено за пијано.
Иако бил не многу малку ценет за време на неговиот животен век, Моцарт го обожавале многу подоцнежни композитори.

Tој можел да свири со рацете од позади.

Некои го нарекувале чудо од дете.

Напишал дури 179 композиции.

Негови најпознати дела се оперите „Волшебната флејта“, „Свадбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“.