opremazavelosiped

Иако е најекономично и наједноставно превозно средство, велосипедот има дополнителна опрема што обезбедува безбедност, го олеснува патувањето и помага при превоз на предмети.

 

 

Велосипедските шлемови можат, само во извесна мера, да ги намалат повредите при судир или сличен несреќен случај. Се користат светилки, катадиоптери, ѕвонче и носачи за шише за вода.

 

 

Браниците и калниците служат да ве заштитат од прскање кога се вози при влажни услови, а штитникот за синџир ја штити облеката од валкање од синџирот, како и спречува облеката да се зафати меѓу синџирот и запците на погонoт.

 

 

Ногалките го држат велосипедот исправен кога е паркиран, а бравите спречуваат можна кражба.

 

 

Кошниците за багаж и багажниците можат да бидат поставени над едно или над обете тркала за да се пренесува опрема или товар.

 

 

Професионалните возачи користат мали компјутери за мерење на брзината, растојанието, темпото, податоци од глобалниот систем за позиционирање (ГПС) итн.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7716-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-7716 #panel-7716-0-0-0 , #pl-7716 #panel-7716-1-1-0 { } #pg-7716-0 , #pg-7716-1 , #pl-7716 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7716-1-0 , #pgc-7716-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7716-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7716 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7716-1.panel-no-style, #pg-7716-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7716-1.panel-no-style, #pg-7716-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7716-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7716-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7716-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7716-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7716-0.panel-no-style, #pg-7716-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7716-1.panel-no-style, #pg-7716-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7716-0 .panel-grid-cell , #pg-7716-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7716-0 .panel-grid-cell , #pg-7716-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7716-1-0 , #pgc-7716-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7716 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7716 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7716 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }