paradoksiigjyshit

Problemi kryesor me udhëtimin në të kaluarën është se ndryshimet në të kaluarën a mund të ndikojnë në të tashmen. Kjo mund të na çojë në një paradoks*.

 

I tillë është “Paradoksi i gjyshit”, i cili thotë se nëse udhëtoni në të kaluarën dhe e vrisni gjyshin tuaj derisa është i ri, një prej prindërve të tu nuk do të jetë i lindur, prindërit e tu nuk do të takohen kurrë, kështu që ju nuk do të lindeni më… por nëse nuk jeni lindur, nuk mund të udhëtoni as nëpër kohë, kështu që gjyshi juaj do të mbijetojë…

 

Por nëse mbijeton, ai do të krijojë prindin tuaj i cili do të takohet me prindin tuaj të ardhshëm dhe ju do të lindeni dhe do të vazhdoni të udhëtoni nëpër kohë dhe do të bëni të njëjtën gjë, pra në një rreth, deri në pafundësi.

 

* Paradoks – situatë ose deklaratë që tingëllon si e pamundur ose e vështirë për t’u kuptuar, sepse përmban dy fakte apo karakteristika të kundërta. Shembull: paradoks është se pirja shumë e ujit na bën të etur.

Пример: парадокс е дека пиењето многу вода нè прави жедни.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7160-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-7160-0 , #pl-7160 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7160-1-0 , #pgc-7160-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7160-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7160 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7160-1.panel-no-style, #pg-7160-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7160-1.panel-no-style, #pg-7160-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7160-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7160-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7160-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7160-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7160-0.panel-no-style, #pg-7160-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7160-1.panel-no-style, #pg-7160-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7160-0 .panel-grid-cell , #pg-7160-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7160-0 .panel-grid-cell , #pg-7160-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7160-1-0 , #pgc-7160-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7160 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7160 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7160 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }