paradoksotnadedoto

Главниот проблем со патувањето во минатото е дали доколку нешто измените во минатото, тоа може да се одрази врз сегашноста. Ова може да нè доведе до парадокс*.

 

Таков е „Парадоксот на дедото“, кој вели дека ако патувате во минатото и го убиете својот сопствен дедо додека е млад, еден од вашите родители нема да биде роден, вашите родители нема никогаш да се сретнат, па вие нема ни да се родите… но, ако не сте се родиле, не можете ни да патувате низ времето, па вашиот дедо ќе преживее…

 

Но, ако преживее, тој ќе го создаде вашиот родител кој ќе се сретне со вашиот друг родител и вие сепак ќе се родите и сепак ќе патувате низ времето и пак ќе го сторите истото и така во круг, до бескрај.

 

* Парадокс – ситуација или тврдење што звучи невозможно или тешко за разбирање, бидејќи содржи два спротивни факта или карактеристики.

Пример: парадокс е дека пиењето многу вода нè прави жедни.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-6899-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-6899-0 , #pl-6899 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-6899-1-0 , #pgc-6899-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-6899-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-6899 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-6899-1.panel-no-style, #pg-6899-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-6899-1.panel-no-style, #pg-6899-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-6899-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-6899-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-6899-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-6899-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-6899-0.panel-no-style, #pg-6899-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6899-1.panel-no-style, #pg-6899-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-6899-0 .panel-grid-cell , #pg-6899-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-6899-0 .panel-grid-cell , #pg-6899-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-6899-1-0 , #pgc-6899-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-6899 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-6899 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-6899 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }