povekezamedot

Медот може да се собира или од дивите колонии на пчели или од кошниците на домашните пчели, дејност што е позната како пчеларство.

 

Човековото консумирање мед има долга историја, што се протега илјадници години назад во минатото. За ова сведочат пештерските цртежи, стари 8.000 години, откриени во близина на градот Валенсија, Шпанија, што прикажуваат човечки фигури како собираат мед.

 

Најстарите познати остатоци од мед биле пронајдени во глинени садови ископани од античка гробница, стара околу 4.700 до 5.500 години во Грузија. Најинтересно е тоа што медот не бил расипан!

 

Во древен Египет и античка Грција се сметал за свет пијалак на боговите. Во средниот век во Европа медот се користел во исхраната, како напивка и како лековито средство. Во овој период, во Германија, пивото било засладувано со мед, а германските господари данокот го наплатувале во мед и пчелин восок. Првите европски колонизатори на американскиот континент откриле дека домородните народи (посебно Маите) се занимавале со одгледување пчели и биле искусни пчелари.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7684-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-7684 #panel-7684-0-0-0 , #pl-7684 #panel-7684-1-1-0 { } #pg-7684-0 , #pg-7684-1 , #pl-7684 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7684-1-0 , #pgc-7684-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7684-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7684 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7684-1.panel-no-style, #pg-7684-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7684-1.panel-no-style, #pg-7684-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7684-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7684-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7684-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7684-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7684-0.panel-no-style, #pg-7684-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7684-1.panel-no-style, #pg-7684-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7684-0 .panel-grid-cell , #pg-7684-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7684-0 .panel-grid-cell , #pg-7684-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7684-1-0 , #pgc-7684-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7684 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7684 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7684 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }