rekordrubikovakocka

Рубикова коцка е механичка загатка смислена во 1974 година од унгарскиот вајар и професор по архитектура Ерно Рубик. Оригинално наречена „магична коцка“ од нејзиниот пронаоѓач, оваа загатка е преименувана како „рубикова коцка“ од компанијата „Идеал тојс“ во 1980 година. Има освоено награда за германска игра на годината „Шпил дес арес“ (Spiel des Jahres), во специјалната категорија за загатки. Таа е светски најпродаваната играчка, со над 300.000.000 рубикови коцки и нејзини имитации продадени низ целиот свет. Во типична коцка, секоја страна е покриена со девет лепенки во шест бои. Кога загатката е решена, лицето на секоја страна од коцката е во една боја. Коцката го прослави својот 24-ти јубилеј во 2005 година, со издавање на посебна верзија на коцката, со лепенка во центарот на белата страна со логото „Рубикова коцка 1980-2005“.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-8096-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-8096 #panel-8096-0-0-0 , #pl-8096 #panel-8096-1-1-0 , #pl-8096 #panel-8096-1-1-1 { } #pg-8096-0 , #pg-8096-1 , #pl-8096 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-8096-1-0 , #pgc-8096-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-8096-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-8096 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-8096-1.panel-no-style, #pg-8096-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-8096-1.panel-no-style, #pg-8096-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-8096-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-8096-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-8096-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-8096-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-8096-0.panel-no-style, #pg-8096-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-8096-1.panel-no-style, #pg-8096-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-8096-0 .panel-grid-cell , #pg-8096-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-8096-0 .panel-grid-cell , #pg-8096-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-8096-1-0 , #pgc-8096-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-8096 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-8096 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-8096 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }