setila

 • ДАЛИ ЗНАЕШ ДЕКА…

 1. 1

 • Бојата на очите не е иста кај сите луѓе.
  Девојка со различна боја на очите

  Појава во анатомијата позната како хетерохромија иридиум значи разлика во обоеноста на очите, односно очите да имаат две различни бои.

 • Трепкаме 12 пати во една минута.
 • Внатрешното уво е големо колку гумичката на твоето моливче.
 • Во внатрешното уво се наоѓа и органот за рамнотежа.
 • Увото е активно дури и кога спиеме.
 • Звукот патува со брзина од 1.300 километри на час.
 • Штурците имаат органи за слух што се наоѓаат во нивните колена.
 • Рибите немаат уши, но можат да слушаат.
  Како слушаме, звучни бранови и ушна школка.

  Звукот патува со брзина од 1.300 километри на час.

 • И змиите немаат уши, но ги чувствуваат звучните бранови со помош на јазикот.
 • Сетилата за мирис можат да препознаат повеќе од 10.000 мириси.
 • Вкусот на храната ја чувствуваме дури откако ќе биде разложена со плунката.
 • Сетилото за допир е првото сетило што се развива кај човекот.
 • Грбот е најмалку чувствителен на допир, а најчувствителни се врвовите на нашите прсти.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/../css/front-flex.css); #pgc-1439-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-1439-0 , #pl-1439 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-1439-1-0 , #pgc-1439-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-1439-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-1439 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-1439-0.panel-no-style, #pg-1439-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-1439-1.panel-no-style, #pg-1439-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:780px){ #pg-1439-0.panel-no-style, #pg-1439-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-1439-1.panel-no-style, #pg-1439-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-1439-0 .panel-grid-cell , #pg-1439-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-1439-0 .panel-grid-cell , #pg-1439-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-1439-1-0 , #pgc-1439-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-1439 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-1439 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-1439 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }