universiparalel

Shkencëtarët kanë paraqitur një teori të re për shkak të së cilës besojnë se Shpërthimi i madh (Big beng) para 14 miliardë vjet më parë krijoi më shumë universe: njëri është reflektim pasqyror i tjetrit.

 

Eksperimenti në të cilin u krijuan të njëjtat kushte siç kanë ekzistuar gjatë kohës së krijimit të universit tonë, çon në përfundimin se pas Shpërthimit të madh u krijua edhe një univers tjetër, i cili duket si pasqyra jonë dhe në të cilin ora lëviz prapa.

 

Prova ka dhënë përgjigje edhe për pyetjen kryesore të fizikës teorike: se të gjitha ligjet themelore, siç janë ligjet e relativitetit dhe gravitetit, veprojnë krejtësisht në mënyrë identike edhe pse koha lëviz prapa.

 

Sipas kësaj teorie, entropia – fuqia e universit me kalimin e kohës do t’i ndryshojë rregullat ekzistuese – gjithashtu ndikon që koha të rrjedhë përpara.

 

Meqenëse universi fillimisht ishte rregulluar, kurse me kalimin e kohës u bë shumë më kaotik dhe i çorganizuar, e njëjta gjë po ndodh me kohën.

 

Por e gjithë kjo bazohet në supozimin se universi ishte rregulluar në mënyrë të përsosur në kohën kur u krijua, dhe, megjithëse supozimi u pranua nga shumë shkencëtarë, kjo nuk mund të vërtetohet në të vërtetë.

 

Nëse sipas teorisë së re koha nuk rrjedh vetëm në një drejtim, atëherë kemi përgjigje edhe në këtë pyetje.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7165-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-7165-0 , #pl-7165 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7165-1-0 , #pgc-7165-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7165-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7165 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7165-1.panel-no-style, #pg-7165-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7165-1.panel-no-style, #pg-7165-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7165-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7165-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7165-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7165-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7165-0.panel-no-style, #pg-7165-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7165-1.panel-no-style, #pg-7165-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7165-0 .panel-grid-cell , #pg-7165-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7165-0 .panel-grid-cell , #pg-7165-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7165-1-0 , #pgc-7165-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7165 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7165 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7165 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }