vilinskakosa

Вилинска коса (Cuscuta sp.)

 

 

Ова чудно растение заборавило како да врши фотосинтеза, па живее така што краде храна од „соседите“. Дури и си има избрано од кое растение сака да краде – од доматот! Врвот на садницата во раст го „душка“ воздухот и го бара мирисот на омилената жртва, а додека ги игнорира другите растенија во околината. Кога ќе најде лист, знае дури и да се упати надолу кон стебленцето за да го „пие“ најдоброто.

 

Погледнете забрзана видеоснимка и видете како ова растение „краде“ од доматот. Откако фиданките ќе го препознаат доматот во близина со своето „сетило за мирис“, тие се обвиткуваат околу стеблото на „домаќинот“ – доматот, за да ги цицаат неговите сокови. Кога ќе завршат, продолжуваат во потрага по нови доматни стебла.

 

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-6477-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pg-6477-0 , #pl-6477 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-6477-1-0 , #pgc-6477-1-2 { width:20%;width:calc(20% – ( 0.8 * 30px ) ) } #pgc-6477-1-1 { width:60%;width:calc(60% – ( 0.4 * 30px ) ) } #pl-6477 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-6477-1.panel-no-style, #pg-6477-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:781px) { #pg-6477-1.panel-no-style, #pg-6477-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-6477-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-6477-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-6477-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-6477-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:780px){ #pg-6477-0.panel-no-style, #pg-6477-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-6477-1.panel-no-style, #pg-6477-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-6477-0 .panel-grid-cell , #pg-6477-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-6477-0 .panel-grid-cell , #pg-6477-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-6477-1-0 , #pgc-6477-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-6477 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-6477 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-6477 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }