vodavovselenata

Поголемиот дел од водата во вселената може да се добие како нуспроизвод на формирањето на ѕвездите.

 

Кога се раѓа ѕвездата, нејзиниот зачеток е придружен со силна експлозија која исфрла гас и прашина.

 

Кога овој излив на материјали ќе се судри со околниот гас, создадените ударни бранови ги притискаат разните атоми еден кон друг.

 

Водата се формира во овој топол густ гас.

 

Вода се забележува и во меѓуѕвездените облаци (маглини) во Млечниот Пат.

Веројатно, водата постои во изобилие и во другите галаксии, бидејќи нејзините составни делови, водородот и кислородот, се меѓу најчестите елементи во универзумот.

Маглините се згуснуваат во сончеви маглини од кои – доколку се доволно големи – се раѓаат ѕвезди и планетарни системи како нашиот.

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-8229-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-8229 #panel-8229-0-0-0 , #pl-8229 #panel-8229-1-1-0 { } #pg-8229-0 , #pg-8229-1 , #pl-8229 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-8229-1-0 , #pgc-8229-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-8229-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-8229 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-8229-1.panel-no-style, #pg-8229-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-8229-1.panel-no-style, #pg-8229-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-8229-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-8229-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-8229-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-8229-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-8229-0.panel-no-style, #pg-8229-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-8229-1.panel-no-style, #pg-8229-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-8229-0 .panel-grid-cell , #pg-8229-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-8229-0 .panel-grid-cell , #pg-8229-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-8229-1-0 , #pgc-8229-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-8229 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-8229 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-8229 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }