zoranmadzirov

 

Најпознатиот македонски музичар – мајсторот на музика од шишиња е Зоран Маџиров (1968-2017). Беше познат под името „Ботлмен“ поради виртуозното свирење на шишиња, чаши и останати необични инструменти. Маџиров пораснал во музичко семејство и првото знаење за џез-тапаните ги добил од својот татко. Потоа почнал да учи пијано, труби и удиралки. Студирал музика во Минхен и на Универзитетот во Келн. Во Европа настапувал заедно со триото „Лез баронс Карамазоф“, со кое реализирал два проекта: „Хисторикал рекордингс“ (Historical recordings) и „Питагорас гласес енд лут“ (Pytagora’s glasess and lute). Умееше да свири дела од класични композитори како Игор Стравински и Моцарт на разни импровизирани инструменти.

 

@import url(http://libi.mk/wp-content/plugins/siteorigin-panels/css/front-flex.min.css); #pgc-7981-0-0 { width:100%;width:calc(100% – ( 0 * 30px ) ) } #pl-7981 #panel-7981-0-0-0 , #pl-7981 #panel-7981-1-1-0 , #pl-7981 #panel-7981-1-1-1 , #pl-7981 #panel-7981-1-1-2 { } #pg-7981-0 , #pg-7981-1 , #pl-7981 .so-panel { margin-bottom:30px } #pgc-7981-1-0 , #pgc-7981-1-2 { width:10%;width:calc(10% – ( 0.9 * 30px ) ) } #pgc-7981-1-1 { width:80%;width:calc(80% – ( 0.2 * 30px ) ) } #pl-7981 .so-panel:last-child { margin-bottom:0px } #pg-7981-1.panel-no-style, #pg-7981-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-align-items:flex-start;align-items:flex-start } #panel-7981-1-1-0> .panel-widget-style { padding:0px 0px 0px 0px } @media (max-width:1024px) and (min-width:321px) { #pg-7981-1.panel-no-style, #pg-7981-1.panel-has-style > .panel-row-style { -ms-flex-wrap:wrap;-webkit-flex-wrap:wrap;flex-wrap:wrap } #pg-7981-1 .panel-grid-cell { -ms-flex:0 1 50%;-webkit-flex:0 1 50%;flex:0 1 50%;margin-right:0;margin-bottom:30px } #pg-7981-1 .panel-grid-cell:nth-last-child(1) { margin-bottom:0 } #pg-7981-1 .panel-grid-cell:nth-child(even) { padding-left:15px } #pg-7981-1 .panel-grid-cell:nth-child(odd) { padding-right:15px } } @media (max-width:320px){ #pg-7981-0.panel-no-style, #pg-7981-0.panel-has-style > .panel-row-style , #pg-7981-1.panel-no-style, #pg-7981-1.panel-has-style > .panel-row-style { -webkit-flex-direction:column;-ms-flex-direction:column;flex-direction:column } #pg-7981-0 .panel-grid-cell , #pg-7981-1 .panel-grid-cell { margin-right:0 } #pg-7981-0 .panel-grid-cell , #pg-7981-1 .panel-grid-cell { width:100% } #pgc-7981-1-0 , #pgc-7981-1-1 { margin-bottom:30px } #pl-7981 .panel-grid-cell { padding:0 } #pl-7981 .panel-grid .panel-grid-cell-empty { display:none } #pl-7981 .panel-grid .panel-grid-cell-mobile-last { margin-bottom:0px } }