Марија и Маги ни кажуваат неколку стихотворбички од книгите „Деца цветови“

Марија и Маги ни кажуваат неколку стихотворбички од книгите „Деца цветови“ од Елизабет Гордон, во препев на Виктор Јовановски и со илустрации од М. Т. Рос. (Скопје: Арс Либрис, дел од Арс Ламина – Публикации, 2016).   *Деца! Која е… Continue Reading

brakjamiladinovciprobistip

  Име на училиштето:  ООУ „Браќа Миладиновци“ – Пробиштип Општина:  Пробиштип Адреса:  Ул. „Гоце Делчев“, бр. 2, Пробиштип Роденден на училиштето:  21 март и се слави како патронен празник Број на паралелки/ученици:  41 паралелка, 707 ученика Наставен јазик:  Македонски јазик Нашите ученици со нивните… Continue Reading

strashopindzur

Име на училиштето: ООУ „Страшо Пинџур“ Општина: с. Мало Коњари, Прилеп Роденден на училиштето: 5 март и се слави како патронен празник Број на паралелки/ученици: 184 ученици / 15 паралелки Наставен јазик: Македонски јазик ООУ „Страшо Пинџур“ од село Мало… Continue Reading

Марија ни зборува за книгата „Змејот на татко ми“

Марија ни зборува за книгата „Змејот на татко ми“ од Рут Стајлс Ганет (Скопје: Арс Ламина – публикации, 2017).   *Деца! Која е вашата омилена книга? Кој е вашиот омилен лик?   Пишете ни писмо, нацртајте ни цртеж, снимете видео!… Continue Reading

Мали огласи (и уште по нешто)

Марија (4 одд.) ни чита избор песни од „Мали огласи и уште по нешто“ од Дејан Алексиќ, во препев на Владимир Мартиновски и со илустрации од Александра Филипоска (Скопје: Арс Ламина – публикации, Либи, 2017).   *Деца! Која е вашата… Continue Reading

МАГИ ЧИТА: КАКО ЈАСНА ГО ЗАСАКА СНЕГОТ

Маги (2 одд.) ни ја чита приказната „Како Јасна го засака снегот“ од Билјана С. Црвенковска, објавена во рубриката ‘Љубов на прв збор’ од јануарскиот број на МИНИ ЛИБИ (бр.8/2018).   *Деца! Која е вашата омилена книга? Кој е вашиот… Continue Reading

Марија ни зборува за книгата „Морските самовили“

Марија ни зборува за книгата „Морските самовили“ од Лиман Френк Баум (Скопје: Арс Ламина – публикации, 2016).   *Деца! Која е вашата омилена книга? Кој е вашиот омилен лик?   Пишете ни писмо, нацртајте ни цртеж, снимете видео! Пратете ни… Continue Reading